НОВИНИ

Утре оранжев код в Южна България, жълт - в останалата част от страната

bnt avatar logo
от БНТ
21:19, 02.08.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Екстремно горещо време днес. Областите в лилав цвят на прогностичната карта за топлинен комфорт на страницата на НИМХ съответстват на температура на усещане над 44°.

Къде беше най-горещо днес - традиционно в Сандански - 43°, Пловдив - 42°. По-приемливи останаха температурите по морския бряг - Варна и Бургас - 32°.

Благодарение на проникващ от запад-северозапад по-хладен въздух утре ще бъде по-малко горещо. Код оранжево за очаквани максимални температури от 38° до 40° обаче остава в сила в Южна България, в останалата част от страната предупреждението е от първа степен, за очаквани стойности от 35° до 37°.

Най-съществено ще бъде понижението на температурите в Северозападна България, където следобед ще бъде не повече от 34°. Ще бъде слънчево. След обяд на места, главно в планинските райони, ще се развива купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни, локално интензивни валежи, на места и гръмотевици. Привечер вятърът ще отслабне и ще се ориентира от североизток.

На морския бряг ще преобладава слънчево време, след обяд ще духа умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са около 31°-35°. Температурата на морската вода е 27°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

2 август вероятно ще е най-горещият ден това лято

Слънчево време и в планините. След обяд ще има незначителна купеста облачност. Ще бъде много ветровито, ще духа силен западен вятър. Максималните температури в курортите от 23° на Алеко до 32° в Банско.

Предимно слънчево ще е също на Пиренейския полуостров, в Италия, както и по-голямата част от Балканите. На Британските острови, Западна и Централна Европа ще има краткотрайни валежи, на места и гръмотевици.

В сряда температурите и в Южна България ще се понижат и максималните в по-голямата част от страната ще са между 32° и 37°. Ще бъде предимно слънчево, на отделни места главно в планините е възможно да превали. В четвъртък температурите отново временно ще се повишат, а след обяд на места в Западна България ще превали и прегърми. В петък с усилване на вятъра ще нахлуе относително по-хладен въздух. На места ще има валежи и гръмотевични бури. Вероятността за превалявания в събота вече е много малка, но ще бъде ветровито.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разбиха група мафиоти, проникнали в здравната система в Калабрия
Разбиха група мафиоти, проникнали в здравната система в Калабрия
Черно море надви Ботев Пд за първи успех през новия шампионат
Черно море надви Ботев Пд за първи успех през новия шампионат