НОВИНИ

Над 190 проекта от региона на "Три морета" чакат одобрение

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:34, 08.07.2021
Чете се за: 02:47 мин.
Бизнес
Слушай новината

Над 190 проекта от региона на инициативата "Три морета" очакват одобрението на инвестиционния фонд на страните членки. Това обяви за "По света и у нас" председателят на надзорния съвет но институцията. На днешния форум, Американските търговски камери във всички държави членки сключиха споразумение да подкрепят винаги инициативата като съорганизатор на събитията по нея.

Три са приоритетните области, в които инвестиционният фонд на "Три морета" ще подкрепя компаниите - енергетика, транспорт и дигитализация. Набраният досега ресурс във фонда е 1 млрд. евро като се очаква той да набира средства до 5 млрд.

Тук не става въпрос как всяка страна да получи тези пари стъпка по стъпка, не, става дума как да изградим инвестиции в трите приоритетни сектори - логистика и транспорт, енергетика и дигитализация. Става въпрос как да увеличим общия ни растеж. Ако се фокусираме само върху парите, а не върху инвестициите, най-вероятно ще загубим нещо, обяснява Беата Дашинска-Музичка, председател на Инвестиционния фонд към инициативата "Три морета".

Основно условие даден проект да бъде одобрен е дейността му да обхваща няколко държави. Един от проектите спечелил финансиране, е на австрийска компания, която ще изгради соларни паркове включително в България.

Това е дискусията, която ще водим. За да можем да имаме инструмент, който е насочен към големи инфраструктури проекти, но и към по-малки, но с много висока степен на иновативност, казва Илия Лингорски, ББР.

Допълнителна възможност за региона ще дойде и от Международния валутен фонд.

Очакваме в рамките на следващите дни съветът на директорите на фонда да придвижи към гласуване от всички страни членки предложение за емитиране на 650 млрд. долара специални права. Това е инжекция в резервите на всички страни членки на Фонда, каза Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ.

Прогнозата на МВФ е за ускорен растеж именно на страните от инициативата три морета, който ще бъде по голям от този в западна Европа с 1,5 процентни пункта.

ВСИЧКО ЗА ИНИЦИАТИВАТА "ТРИ МОРЕТА" ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Екзакта": 6 или 7 партии влизат в новия парламент
"Екзакта": 6 или 7 партии влизат в новия парламент
Йордан Николов Христов: Случаят "Барселонагейт" срещу мен е напълно прекратен и архивиран
Йордан Николов Христов: Случаят "Барселонагейт" срещу мен е напълно прекратен и архивиран