НОВИНИ

Как премина първият ден от срещата на върха на "Три морета" в София (Обзор)

bnt avatar logo
от БНТ
18:28, 08.07.2021 (обновена)
Чете се за: 06:27 мин.
По света
Слушай новината

София е домакин на инициативата "Три морета". Енергийна, транспортна и дигитална свързаност са трите ключови теми, които обединяват във форума 12 държави разположени между Балтийско, Адриатическо и Черно море. От хиляди километри в срещата чрез видеообръщение се включи и президентът на Съединените щати Джо Байдън. Основната цел на инициативата е да изравни в развитието им Източна и Западна Европа. Според президента Румен Радев Централна и Източна Европа може да бъде все по-привлекателна за мащабни стратегически инвестиции отвън.

Целта на инициативата "Три морета" е транспортна, енергийна и дигитална свързаност между 12-те страни членки на инициативата. Стратегически партньор са САЩ, Германия и ЕК. Срещата в София започна с голям бизнес форум, в който се включиха над 400 представители на бизнеса от страната и чужбина от 300 фирми, сред тях и технологичните гиганти "Гугъл" и "Амазон".

С топло ръкостискане и семейна снимка започна домакинството на България на шестата Среща на върха и бизнес форума в рамките на инициативата "Три морета".

Радев: Централна и Източна Европа ще станат по-привлекателни за инвестиции

Президентът Румен Радев, който домакинства форума, изрази надежда, че Централна и Източна Европа ще станат по-привлекателни за стратегически големи инвестиции.

"Инвестиционният фонд на "Три морета" продължава да се развива като нов подход към използването на частния капитал и обществено-частните партньорства. Имаме три инвестиции в енергетиката, в транспорта и в дигитализацията. Аз съм оптимист за това, че Централна и Източна Европа ще стане по-привлекателна за стратегически инвестиции от голям мащаб в рамките на инициативата "Три морета", каза Румен Радев.

България ще работи за привличането и на Гърция в инициативата, както и за създаването на мрежа от образователни и иновативни центрове.

"България защитава нова визия за една по-добра свързаност в науката, в образованието, в технологиите и в иновациите. Затова по време на този форум ние поканихме и организирахме среща между Агенциите за иновации в нашите държави и се надявам, че те ще постигнат значителен напредък и ще подпишат конкретни споразумения", каза още президентът Радев.

Джо Байдън пред "Три морета": САЩ подкрепят инициативата

Чрез видеообръщение от хиляди мили президентът на Съединените американски щати Джо Байдън поздрави президента Радев за домакинството на форума и отправи ясно послание към демокрациите от Триморието: САЩ подкрепят Европа - единна, свободна и в мир.

"Демокрациите могат да работят заедно. Можем да преборим пандемията от коронавируса, да работим за народите си, да инвестираме в добра инфраструктура по прозрачен начин и да изкореним корупцията. По този начин вие ще подсилите суверенитета си, ще укрепите енергийната си сигурност, а вашите граждани ще преуспяват. Така светът ще е по-сигурен, за да няма държави, които саботират други посредством дезинформация, заплахи и кибер атаки", каза Джо Байдън.

Икономическото възстановяване след пандемията от коронавируса и поддържането на международния ред, основан на правила - тези са предизвикателствата и задачите пред света и Европа в частност, според президента на Германия Франк Валтер Щайнмайер.

Щайнмайер: Стратегията за свързаност е ключова и напълно съвпада с целите на "Три морета"

"Като подобрим свързаността си вътре в Европа и със САЩ, европейците ще бъдат не само по-благоденстващи, но ще укрепим и нашата и колективна сигурност, както и привлекателността на нашия модел за сътрудничество в световен мащаб", заяви германският президент.

Проектите по "Три морета" са напълно съвместими с приоритетите на Европейския съюз в стратегически области, според еврокомисаря ни Мария Габриел.

"Тези стратегически области са от новите възможности, свързани със Зеления преход, с нисковъглеродната икономика, през енергетиката и стигнем до талантите, до стартъпите", допълни Габриел.

И накрая - един от основателите на инициативата преди 6 години - полският президент Анджей Дуда, беше кратък и съдържателен:

"Приятели от бизнеса, инициативата "Три морета" се развиваше през последната година. Тя е отворена за бизнес и сътрудничество с Вас. Така че - добре сте дошли".

След форума са планирани двустранни срещи на президента Румен Радев с президента на Германия, с делегация от Конгреса на САЩ и представители на "Амазон" и "Гугъл".

Кристалина Георгиева: До 2025 г. се предвижда участниците в "Три морета" да растат с 1,2% по-бързо

Във форума участва и изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Тя даде пресконференция за българските журналисти.

"Очакваме регионът, който покрива страните от "Три морета", до края на тази година ще се върне в икономически план на равнището отпреди рецесията, предизвикана от пандемията, по-напред от много страни в света ще стигне до онова ниво, от което всички се сринахме преди пандемията. Очакваме този регион да продължи да се развива значително по-бързо от старите страни членки на ЕС", каза Георгиева.

ВСИЧКО ЗА ИНИЦИАТИВАТА "ТРИ МОРЕТА" ЧЕТЕТЕ ТУК

Срещата на инициативата "Три морета" продължава и утре в София.

Репортери: Вера Александрова и Александър Марков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барти е първата финалистка на Уимбълдън
Барти е първата финалистка на Уимбълдън
МЗ с готовност и план за най-лошия сценарий при нова вълна на COVID-19
МЗ с готовност и план за най-лошия сценарий при нова вълна на COVID-19