НОВИНИ

Над 220 души са убитите само в Киев от началото на руската инвазия в Украйна

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:50, 18.03.2022
Чете се за: 04:40 мин.
По света
Слушай новината

222 са убитите само в Киев от началото на руската инвазия в Украйна, съобщи управата на града. 60 от жертвите са цивилни, включително 4 деца. 130 досега са спасените от отломките на театъра в обкръжения Мариупол, обяви украинската страна. Според Франс прес няма загинали, има само един тежко ранен. Агенцията цитира първоначални данни на местните власти. Руската армия е нанесла ракетни удари при западния град Лвов, в опит да си възвърне инициативата на бойното поле. Руският преговарящ с Украйна Владимир Медински заяви, че двете страни са изминали половината път по въпроса за демилитаризация и сега се обсъждат нюанси по гаранциите за сигурност на Киев при отказ от членство в НАТО.

Поне три експлозии са отекнали тази сутрин на летището в Лвов, според кмета на града няколко руски ракети са поразили авиоремонтно предприятие. Сградата е разрушена, но жертви няма. Лвов е близо до границата с Полша, която съобщи, че вече е приела два от общо три милиона бежанци от Украйна. Варшава обяви, че на следващата среща на върха на НАТО ще поиска мироопазваща мисия на ООН в Украйна.

"Ударът срещу Лвов е поредно доказателство, че врагът не воюва с украинските сили, а с населението, с деца, жени и бежанци. За тях няма нищо свято", заяви Максим Козитский - губернатор на Лвов.

Според британски оценки руските части тази седмица са постигнали минимален напредък. Украинските сили възпрепятстват опитите за обкръжаване на Киев и Миколаев. Под обсада остават Харков, Чернигов, Суми и Мариупол, които са мишена на тежки обстрели.

"В Мариупол силите на Донецката народна република с подкрепата на руската армия затягат примката и се сражават с националистите в центъра на града", заяви Игор Конашенков - говорител на МО на Русия.

Големи руски сили са пред портите на Киев от изток и северозапад, сражения се водят в предградията, различни райони на града са подложени на руски ракетни обстрели.

Кметът Кличко съобщи, че отломки от руска ракета са паднали върху поредна жилищна сграда, където има един загинал и 19 ранени, включително четири деца. Братя Кличко остават в Киев. Владимир Кличко - бивш световен шампион по бокс: "Това е геноцид срещу населението на Украйна. Трябва да действате незабавно. Спрете да наблюдавате пасивно, престанете да правите бизнес с Русия. Направете го веднага."

В югоизточната част на Украйна руските сили се опитват да разширят територията, контролирана от проруските сепаратисти. Според украинската страна руските части са се окопали край стратегическото населено място Рубежне.

"Окупаторите не спират да изгарят националното си богатство във войната срещу Украйна. Нападението срещу нас ще разруши всичко, което са постигнали през последните 25 години и ще ги върне в 90-те. Този път обаче без свобода, без творческо желание на милиони хора да работят за развитие на собствената им страна. Това ще бъде болезнено падане въпреки "опиума за народа" от телевизионните пропагандатори", заяви Володимир Зеленски - президент на Украйна.

Кремъл обясни с раздразнителност, лоша памет и умора, която понякога води до агресия, думите на американския президент Джо Байдън, че руският лидер Путин е военнопрестъпник, диктатор и главорез. Говорителят Песков заяви, че Москва няма да дава оценки, за да не предизвиква още агресия.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

В ТЪРСЕНЕ НА СПАСЕНИЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов с първи думи след ареста: Следващият път могат да ме убият
Бойко Борисов с първи думи след ареста: Следващият път могат да ме убият
Иван Хиновски: Интерконекторът България-Гърция ще има важна роля, но няма да бъде решаваща
Иван Хиновски: Интерконекторът България-Гърция ще има важна роля, но няма да бъде решаваща