НОВИНИ

Ще убеждава ли Лойд Остин българските власти да изпратим ракети за Украйна?

Александър Марков
от Александър Марков
18:30, 18.03.2022
Чете се за: 05:55 мин.
У нас
Слушай новината

Никой не е водил разговори с България и страната ни няма да изпраща ракети на Украйна. Това обяви премиерът Кирил Петков в деня, в който на посещение у нас пристигна американският министър на отбраната Лойд Остин. Държавният департамент и световни медии съобщиха, че Вашингтон работи с партньори от НАТО да бъдат изпратени ПВО системи съветски тип за Украйна. Президентът Румен Радев коментира, че това би било въвличане на България във войната и който вземе такова решение, трябва да обясни рисковете пред обществеността.

В ранния следобед американският министър на отбраната Лойд Остин кацна в авиобаза "Безмер". Остин беше посрещнат от българския министър на отбраната Драгомир Заков и посланика на САЩ у нас Херо Мустафа.

Министърът на отбраната на САЩ пристигна в България

Сред възможните теми за разговори, според световни медии, е евентуална военна подкрепа от България за Украйна, включително със системи С-300. Премиерът Кирил Петков коментира, че никой не води разговори със София да предостави оръжия на Киев.

Никакво - нито ПВО, нито някакви специални ракети - всичките тия неща, които ги чета от сутрин до вечер по Фейсбук - са абсолютно фалшиви новини, опитват се да насаждат страх в хората. България няма да ходи във военни действия с Украйна, но ще я подкрепя силно във всичките неща, които можем да направим, както сме го правили досега.

Евентуално решение за военна подкрепа за Украйна би минало през Парламента и не би било лично на премиера, обясни Петков.

Това, което България прави в момента, е това, което ще продължава да прави. Пълна подкрепа на Украйна, хуманитарна помощ ще изпращаме засилена, медикаменти, посрещане на украинските бежанци, майки с деца максимално много, и тук е много важно - работене, координиране по Източния фланг с НАТО, както заявих преди няколко дни, ние не сме в НАТО, ние сме НАТО.

Кирил Петков: Никой не е искал нищо от нас. Фалшиви новини са, че България ще влиза във война

Финансовият министър Асен Василев също потвърди, че на този етап никой не е искал от България военна помощ за Украйна.

Какви оръжия? Държавата не може да даде един пирон без подпис на МФ. В МФ не е постъпвало под никаква форма никакво искане за каквито и да било оръжия.

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че трябва да бъдем солидарни с украинския народ.

Но който вземе решение за предоставяне на въоръжение и по този начин въвличане на България във войната, трябва да може да се изправи пред обществото и да обясни какъв е рискът, защото цената винаги се плаща от гражданите, а не от политиците.

Според президента, трябва да запазим способността да охраняваме стратегическата си инфраструктура като АЕЦ "Козлодуй" например.

Виждате, че вече на територията на съседни държави падат дронове със заряди в тях. Ние не трябва да допускаме това да се случи над територията на нашата страна.

Румен Радев: Този, който вземе решение за предоставяне на въоръжение, въвлича България във войната

Въпросът за евентуална военна подкрепа за Украйна, обаче, раздели партиите в управляващата коалиция.

Ние няма да се съгласим на това, няма да гласуваме такова решение, няма да го подкрепим. Смятаме, че това е пряко въвличане на България във войната, заяви Корнелия Нинова, вицепремиер и лидер на БСП.

България има пряк и насъщен интерес Украйна да успее да се защити. Ние ще подкрепим включително изпращане на оръжие, заяви Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България".

Държавният департамент вече потвърди, че Вашингтон работи със съюзниците за осигуряване на ПВО системи за Украйна.

Словакия, където беше Лойд Остин, преди да дойде в България, вече изрази готовност да предостави своите системи С-300 на Украйна, ако получи американски "Пейтриът", с които да ги замести.

Ще изпрати ли България системи С-300 на Украйна?

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че изнасянето на съветски оръжия от която и да било страна към Украйна би било незаконно.

Сертификатът за употреба от краен потребител, какъвто тези договори съдържат, не им позволява да изпращат такива оръжия където и да е без наше съгласие. Това е правно задължение.

Лавров напомни, че всеки един конвой, превозващ въоръжения за Украйна, ще бъде легитимна цел за руската армия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лазаров е финалист на двойки в Хърватия
Лазаров е финалист на двойки в Хърватия
Напрежение в парламента след ареста на Бойко Борисов (Обзор)
Напрежение в парламента след ареста на Бойко Борисов (Обзор)