НОВИНИ

Над 300 IP адреса у нас постоянно обменят детска порнография

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:05, 18.11.2022
Чете се за: 05:35 мин.
Криминално
Слушай новината

Мащабна операция срещу разпространението на детска порнография се проведе днес в цялата страна. Бяха арестувани общо 13 души от педофилска мрежа, като сред тях има и семейни мъже.

Според разследващите у нас над 300 уникални IP адреса постоянно обменят видеоклипове със сексуално насилие над деца, като в почивните дни в трафика се включват над 700 потребители.

Пилот и IT-специалист са сред арестуваните за детска порнография. Проверяват дали сред жертвите има българчета

В Националното следствие и в ГДБОП разполагат с най-модерен софтуер, с който могат да следят за обмяна на клипове с подобно съдържание. В продължение на няколко месеца те са следили трафика и са отсели тези, които са най-активни, а именно 13-те задържани. Сред тях има пилот от гражданската авиация, собственик на магазин за спортни стоки, експерт по оценка на недвижими имоти и IT специалист. Двама от задържаните са братя, живеят в Нови хан и има съмнения, че едно от сниманите деца е от сиропиталището там.

Двамата братя са задържани в Нови хан в къща, която е близо до известното сиропиталище там.

"В момента се проверява дали едно от лицата не е участвало реално в клиповете. Предполагаме, подозираме. Дано опасенията ни се окажат погрешни. Подозираме, че живеейки срещу дом и имайки такива наклонности да опитват или да злоупотребяват с децата от този дом за деца", каза заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

Операцията е започнала точно в 7.00 ч. сутринта на всички 12 адреса в различни градове на страната. Задържани са 13 мъже, повечето семейни и на възраст между 30 и 40 години. От домовете им са иззети компютри, мобилни устройства и дискове с огромно количество видеоклипове.

Мащабна акция срещу разпространението на детска порнография - има задържани

"Съдържат изключително брутални сцени със сексуално насилие над деца. Налагало ми се е служебно да виждам такива материали и снимки и видеа, мога да ви уверя", обясни началникът на отдел "Кеберпрестъпност" в ГДБОП комисар Владимир Димитров

"Нормалното човешко съзнание не може да възприеме подобни сцени", смята директорът на следствието Борислав Сарафов.

"Но искам да ви уверя, че са планирани допълнителни подобни операции, защото докато сме в тази зала и говорим, над 300 - 400 български IP адреса в момента свалят подобни материали с отвратителни сцени на сексуална експлоатация на деца", твърди Владимир Димитров.

Единият от задържаните е пилот, гражданин на Нидерландия. Той бил един от най-активните, като е разпространявал клипове с деца от 2- до 10-годишна възраст.

"Повечето сцени с насилие са заснемани там, откъдето са децата. Бившите Съветски републики, Тайланд, Филипините, Индонезия и може би Виетнам", уточни Сарафов.

Всички задържани са имали контакт само в мрежата, като са използвали псевдоними. По тази причина разследванията са отделни, а не като организирана група.

"Наша задача е да убедим съда как и по какъв начин са получени данните по него, дали съответстват на действителността. И как ние и по какъв начин се добираме до тези лица", подчерта Светослав Василев, завеждащ отдел "Киберпрестъпления" в НСлС.

"Забележете, наказанията за лица, които създават и разпространяват порнографски материали, за създаването на които са използвани деца, в нашия случай повечето на 4 - 5 години, дори и бебета, е лишаване от свобода до 6 години и глоба до 8000 лева. Аз лично, като майка, считам, че трябва да се приложи доста по-голяма строгост на закона", отбеляза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Повечето присъди за подобни престъпления до момента, обаче са условни. Главният прокурор благодари на следователите, прокурорите и разследващите от МВР.

"Реалната правна реформа е точно това, да бъдат увеличени наказанията, които са разпространение на педофилски материали. Порнографски, извинявайте, които в момента са символични", заяви главният прокурор Иван Гешев.

Обвинения са повдигнати на всички 13 задържани. Те ще останат в ареста за 72 часа и ще се иска постоянното им задържане. При липсата на законови текстове, които да регламентират събирането на доказателства за престъпления във виртуалното пространство, предизвикателство и за съда и за прокуратурата е да докажат извършването на престъпление.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осми ден от изчезването на Сашко: Баща му обяви парична награда за намирането му (ОБЗОР)
Осми ден от изчезването на Сашко: Баща му обяви парична награда за намирането му (ОБЗОР)
Футболни легенди анализират Световното първенство в Катар по БНТ
Футболни легенди анализират Световното първенство в Катар по БНТ