Над 4 млн. евро са очакваните загуби за музея "Роден" заради пандемията

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
11:09, 13.07.2020
Чете се за: 00:38 мин.
Култура

Музеят „Роден“ в Париж отвори отново врати след три месеца карантина и управата обмисля как да напълни отново касите след отчетените загуби заради пандемията. Ключ към проблема е дал самият скулптор приживе.

​Това е един от най-посещаваните музеи на френската столица. Всяка година тук идват над половин милион души. 75% от посетителите са чужденци, 25 на сто то тях американци.

Директорът на музея Катрин Шевейо разказа, че очакванията им за чужденци не са високи. Но музеят се самофинансира, както е поискал самият Роден. Той е дал на правителството не само колекцията си, материалите си, но и авторските права. Кризата с COVID-19 ще доведе до значителни финансови загуби - около 4 милиона и 400 хиляди евро.

Според закон от 80-те години музеят може да продаде до 12 копия, които всъщност са оригинални произведения. Ето защо повечето известни творби като "Мислителят", например, вече не може да се отливат, но това не важи за други. Вече са продадени седем копия на "Вратите на ада". Преди 4 години бронзова Афродита е продадена за 1 милион евро на частен колекционер.

От институцията са се обърнали към верните си почитатели. Отворена е платформа за дарения.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Калоян Паргов: С госпожа Нинова нямаме разминавания
Калоян Паргов: С госпожа Нинова нямаме разминавания
Учени: COVID-19 води до мозъчни увреждания и психоза
Учени: COVID-19 води до мозъчни увреждания и психоза