НОВИНИ

Най-малкият войник: Едногодишно момченце с униформа участва в церемония във Велико Търново

bnt avatar logo
от БНТ
20:57, 25.07.2021
7018
Чете се за: 02:15 мин.
Още
Слушай новината

Момченце на една годинка и 4 месеца беше най-малкият участник в церемонията по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от Националния военен университет във Велико Търново снощи. Никола Чакъров беше облечен в официална военна униформа, с което прикова погледите и предизвика усмивки.

Облечен с униформа, ушита специално за първото му участие в официална военна церемония, Никола прикова погледите на всички присъстващи на церемонията по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от Националния военен университет.

Никола носи името на своя дядо полк. Николай Урумов, който е заместник-началник на Националния военен университет и оказва се само на година и четири месеца вече проявява сериозен интерес към неговата професия.

"Аз се надявам с обличането на тази униформа да запаля у него искрица, пламък, с които той да поеме по пътя на офицерската професия. Това беше идея на началника на Националния военен университет да покажем на бъдещите офицери, че след тях идват нови поколения и има кой да брани родината", сподели дядото на момченцето.

Полк. Урумов казва, че отговорността, честта и най-вече любовта към родината са качества, които се възпитават у човек още от дете.

"Да бъдеш офицер е нещо достойно, да бъдеш офицер е чест. За българския офицер върховна цел, кауза е защитата на родината, независимостта, както и благоденствието на народа", каза още полк. Урумов.

Дядото на Никола не крие, че мечтае един ден да види внука си в редиците на Българската армия, но преди всичко сега най-голямата радост на семейството е той да има щастливо детство.

Репортер: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ненаучените уроци: Природните бедствия и как да се борим с тях
Ненаучените уроци: Природните бедствия и как да се борим с тях
Складове горяха край Кресна
Складове горяха край Кресна