НОВИНИ

"Наръчник за оцеляване на младия учител" написа преподавател от Бургас

Айше Сали
от Айше Сали
20:42, 25.07.2021
Чете се за: 02:02 мин.
Още
Слушай новината

Млад учител от Бургас написа разкази, в които герои са неговите ученици. 31-годишният Томас Гаро пренася мечтите и несгодите от класната стая и собствените си сблъсъци с образователната система в "Наръчник за оцеляване на младия учител".

Младият учител е като войник между двата лагера на фронта. Стрелят и достолепните преподаватели, символ на реда и дисциплината. Стрелят и учениците, готови да те привлекат в техния отбор. Имате едва 8 години разлика, но те сякаш са забравили, че в края на срока ще им поставиш оценки.

"Пътят към оцеляването е преди всичко да съхраниш себе си, но в същото време да удържиш и да не се предадеш. Истинският изпит за преподавателите, учителите е този, който след години учениците поставят над тяхната оценка. Дали сме се справили и дали сме дали правилна посока", споделя Томас Гаро.

За проблемите на днешните тийнейджъри Томас Гаро използва метафори. Знанията, които попиват, са сравнени с уискито в салфетките от дискотеките. А задачата на класния ръководител - с крал Артур, който вади меча.

"Бих казал, че това не е само книга за млади учители, а за всички, които искат да се позабавляват и да се посмеят. Дори бих казал, че за мен е много важно човек да може да се надсмее над нещата, които му се случват", разказва още младият учител.

Шест години след успешното начало на оцеляването разказите завършват с пожелание за успех и хубав ден. А най-важното послание и към учениците, и към техните родители е, че само щастливите и свободни хора могат да мечтаят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Складове горяха край Кресна
Складове горяха край Кресна
За и против: Строят детска градина на мястото на пазар "Север" в София
За и против: Строят детска градина на мястото на пазар "Север" в София