НОВИНИ

Най-малко 500 убити и ранени след удар по болница в Газа (обновена)

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:31, 17.10.2023 (обновена)
7888
Чете се за: 03:30 мин.
По света
500 жертви израелски удар болница газа
Слушай новината

Над 300 жертви и стотици ранени при срещу болница в град Газа тази вечер. Палестина обяви тридневен траур.

По първоначални данни ударът е нанесен от Израел. Израелските военни обаче заявиха, че не разполагат с подробности за атаката, а по-късно обвиниха групировката "Ислямски джихад".

Над 300 са жертвите, твърди директорът на Гражданската защита пред телевизия "Ал Джазира". Израелските сили за отбрана обявиха, че разследват случилото се.

Паралелен удар е нанесен и срещу училище, в което по информация на палестинските власти са се укривали поне 4000 души.

Много от разселените палестинци са намерили убежище в двора на болницата, смятайки го за безопасно, защото лечебното заведение се спонсорира от християнски благотворителни организации. Палестинският президент Махмуд Абас обяви тридневен траур.

Продължава преселението от Северна към Южна Газа, но някои от бежанците смятат да се върнат по родните си места въпреки нестихващите израелски атаки.

"Ние бяхме сред тези, които тръгнаха към Хан Юнис в петък. Завръщането ни в град Газа ще изложи живота ни на риск и ще бъде трудно за нас и децата, но ще е по-добре, отколкото да страдаме извън града. Бихме предпочели да умрем с достойнство, вместо да напуснем домовете си, за да бъдем унижени и след това да умрем. Вярно е, че Хан Юнис също е дом, но град Газа е различен. Ще можем да понесем въздушните удари, но не и извън него.“

Докато военните струпват бойна техника по границата с Газа, жителите на израелския град Ашкелон, на 13 километра северно от Газа наблюдават палестинските ракети в небето над града, прихващани от израелската система Железен купол.

Бойците на Хамас могат да се предадат или ще бъдат унищожени. Този ултиматум отправи израелският министър на отбраната Йоав Галант. Премиерът Нетаняху обяви, че отговорност за заложниците и цивилните граждани в Газа носи Хамас.

Продължават дипломатическите совалки за търсене на изход от кризата в Близкия изток и жестовете на солидарност с Израел. Тази вечер германският канцлер Олаф Шолц пристигна в Тел Авив за разговори с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

"Правителството ми прави всичко възможно конфликтът да не ескалира", заяви Шолц на пресконференция. Визитата му предшества посещението на Джо Байдън.

Американският президент пристига в Израел утре и по думите на държавния секретар Блинкен той ще даде ясно да се разбере, че еврейската държава има право да се защитава.

По темата работят: Емилия Запартова, Джанан Дурал

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Късен щурм на България U21 стигна само за равенство срещу Косово
Късен щурм на България U21 стигна само за равенство срещу Косово
Василев пред "Файненшъл таймс": Целта на таксата за руския газ е да намали печалбите на "Газпром"
Василев пред "Файненшъл таймс": Целта на таксата за руския газ е да намали печалбите на "Газпром"