НОВИНИ

НАСА може да отложи завръщането на капсулата на "Спейс Екс" от МКС заради ураган

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:50, 01.08.2020
Чете се за: 00:47 мин.

Ураган, наближаващ щата Флорида, може да принуди НАСА да отложи връщането на първите двама американски астронавти, достигнали Международната космическа станция с частен кораб.

По план те трябва да се приводнят утре в 21 часа и 42 минути наше време. Окончателното решение за връщането им ще бъде взето 6 часа преди отделянето на кораба от станцията, насрочено за 2:34 тази нощ.

Боб Бенкън и Дъг Хърли се сбогуват с Международната космическа станция, където останаха два месеца. Те стартираха на 30-и май от космическия център "Кейп Канаверал" и трябва да се приводнят край бреговете на Флорида. НАСА обаче следи внимателно хода на урагана Исаиас, който наближава района. Седемте места, определени за приводняването, се намират в Мексиканския залив и по протежение на атлантическия бряг на Флорида.

Бенкън и Хърли извършиха серия от експерименти и наблюдаваха поведението на капсулата във времето. От скачването си на 31-ви май корабът е в отлична форма. Предвиденото приводняване е последен етап от тестовете, които ще докажат, че той е надеждна космическа транспортна система, проектирана за седем души.

"Много съм горд да върна този флаг у дома и да видя това, което му предстои при пътуването му до Луната", заяви Дъг Хърли.

Мисията, осъществявана от компанията "Спейс Екс" на Илън Мъск, е първи пилотиран космически старт от американска територия след закриването на програмата "Спейс Шатъл" преди девет години. Оттогава досега НАСА изстрелваше астронавти с руски кораби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екзотични дестинации и герои идват с "Кино за пътешественици"
Екзотични дестинации и герои идват с "Кино за пътешественици"
Левски победи Витоша в контрола
Левски победи Витоша в контрола