НОВИНИ

Настоящият кмет на Кишинев беше преизбран още на първи тур

bnt avatar logo
от БНТ
14:58, 06.11.2023
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Кандидатът на управляващата партия в Молдова не успя да спечели кметското място в столицата Кишинев. Настоящият кмет Йон Чебан, бивш член на про-руската Социалистическа партия, спечели втори мандат още на провелия се вчера първи тур на местните избори. Той получава почти 51% от гласовете в Кишинев, а опонентът му Лилиан Карп получи 28 на сто от гласовете.

Резултатът в столицата е удар по про-европейската Партия на действието и солидарността на президента Мая Санду. Още преди вота държавният глава на Молдова предупреди, че "партии, финансирани от Кремъл и дегизирани като проевропейски ще се опитат да подчинят Молдова на чуждестранни и интереси" и ги обвини, че купуват гласове. Два дни преди изборите правителството забрани участие на кандидатите на про-руската партия "Шанс" по обвинения, че използва незаконно пари от Русия за финансиране на кампанията. Партията е свързана с избягалия бизнесмен Игор Шор, което е осъден задочно за измама. Шор избяга в Израел, от където молдовското правителство вече поиска да бъде екстрадиран.

По думите на Санду управляващите са първи по резултат и печелят две-трети от общините на първия тур. Партията на действието и солидарността е на първо място в 19 от 32 общини и печели 240 кметски места. Общо 898 кмета и 11 хиляди общински съветници избират молдовците. Вторият тур на местните избори ще се проведе на 19 ноември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След изборите в Полша: Президентът ще обяви кой ще бъде новият премиер
След изборите в Полша: Президентът ще обяви кой ще бъде новият премиер
Локомотив София се справи при визитата си на Ботев Враца
Локомотив София се справи при визитата си на Ботев Враца