НОВИНИ

Навършват се 3 години от нападението срещу Капитолия

Върховният съд на САЩ ще гледа жалбата на Тръмп срещу забраната му да се яви на първичните избори в Колорадо

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:23, 06.01.2024 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Върховният съд на САЩ ще разгледа жалбата на Доналд Тръмп, с която Колорадо му забрани да се яви на първичните избори на Републиканската партия в щата. В първата си за 2024 година кандидат-президентска реч, Джо Байдън отново акцентира върху опазването на демокрацията и атакува Тръмп. Днес се навършват 3 години от щурма на Капитолия.

Върховният съд ще се излезе с позиция по историческия казус през февруари и то ще важи за цялата страната. Магистратите решиха да се произнесат по казуса, след като главните прокурори на 27 щата се обърнаха към тях с молба да отхвърлят решението на Върховния съд в Колорадо.

Според прокурорите, отстраняването на Тръмп от първичните избори ще "създаде повсеместен хаос". Към момента и Мейн е дисквалифицирал Тръмп от бюлетината за първичния вот в щата. В Мичиган и Минесота обаче, не се решиха на такава стъпка. Казусът е исторически защото за първи, по отношение на президент, е задействана 14тата поправка от Конституцията на САЩ, според която човек, участвал в бунт, не може да заема публична длъжност. Според Тръмп действията на магистратите са политически мотивирани.

"Надявам се да получим справедливо отношение, защото ако не го получим, страната ни е в голяма, голяма беда. Нали разбирате? Надявам се, че е така, защото всичко ще бъде показано по много различен начин. Но казвам ви, това е много несправедлива ситуация", заяви Доналд Тръмп, президент на САЩ (2017-2021).

По време на реч за третата годишнина от нападението срещу Капитолия Джо Байдън обвини Доналд Тръмп, вероятния му съперник в президентската надпревара през 2024 г., че е заплаха за демокрацията.

"Кампанията на Доналд Тръмп е за него самия. Не за Америка, не за вас. Кампанията на Доналд Тръмп е за миналото. Не за бъдещето. Той е склонен да жертва демокрацията, за да бъде на власт", подчерта Джо Байдън, президент на САЩ.

Айова е първият щат, чийто жители ще определят кандидата на Републиканската партия, който ще продължи напред. Вотът е планиран за 15 януари. Преднината на Тръмп е стабилна, той води кампания като действащ държавен глава и едновременно с това щедро, критикува настоящия стопани на Белия дом, казват анализатори.

"Жителите на Айова гледат много сериозно на вота, но винаги има място за изненада. И мисля, че тази година тя ще се крие в това, колко близки са резултатите на другите кандидати до този на Доналд Тръмп. Мисля, че той ще спечели. Социологията не може да сбърка чак толкова. Въпросът е кой ще е на второ място и как ще направи след първичните избори", посочи Боб Бийти, професор по политически науки.

Вотът в Айова ще зададе тона на оставащата част от кампания, и изненади не са невъзможни, казва още порф. Бийти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интер няма право на грешка срещу Веорна, ако иска да остане на върха в Серия А
Интер няма право на грешка срещу Веорна, ако иска да остане на върха в Серия А
САЩ спечели световното първенство по хокей на лед за младежи
САЩ спечели световното първенство по хокей на лед за младежи