НОВИНИ

Променят маршрутите на някои градски линии в София заради строежа на метрото през "Слатина"

Къде ще се намират новите 6 станции?

Цанка Николова
от Цанка Николова
21:03, 05.01.2024
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

От полунощ затварят част от локалното платно на бул. "Цариградско шосе" заради строежа на метрото. Участъкът между улиците "Димитър Моллов" и "Йерусалим" ще остане затворен около 2 години и половина. Заради ремонта се променя и маршрутът на част от линиите на градския транспорт. Разширението на третия метродиаметър ще има 6 метростанции с 6 км тунелен участък, който започва от Военна академия.

От утре почти всички линии, които минават през локалното платно на бул. "Цариградско шосе", ще бъдат с променени маршрути. Тролейбус 5 вече ще се движи до Окръжна болница.

"Линия 73 ще компенсира скъсяването на тролейбус 5. Като самата линия 73 ще бъде с удължен маршрут от "Младост" 1, ще стига до "Младост" 2. Освен скъсяването ще има промяна и в маршрута си в посока Овча купел ще минава през обходен маршрут".

Линиите 84 и 184 ще се движат изцяло по бул. "Цариградско шосе". Промяна ще има и за нощния транспорт.

Заради затварянето на участъка тук вече има изградено чисто ново кръстовище със светофарна уредба. Ремонтът се налага заради стартовата площадка, през която ще влезе тунелопробивната машина за строителство на тунелите на участъка от метрото през район "Слатина".

"Първата метростанция ще бъде на кръстовището на ул. "Гео Милев" и бул. "Ситняково". Втората метростанция ще бъде на ул. "Гео Милев" и ул. "Николай Коперник", третата е на ул. "Гео Милев" ул. "Слатинска", четвъртата метростанция ще бъде на бул. "Шипченски проход", петата е при Тех парка и шестата станция ще бъде тук", каза Светослав Статев, началник управление "Инвестиционна дейност" в "Метрополитен" ЕАД.

Ще има и два буферни паркинга - на станциите "Цариградско шосе" и "Зала Арена София" за общо 350 места. Заради строителството на метрото се налага промяна и в движението в квартала. Така от утре някои от улиците ще бъдат еднопосочни за шофьорите.

В края на месеца заради строежа на метрото ще има и по-голям затворен участък. Този път в квартал "Гео Милев". Новата линия трябва да е готова през пролетта на 2027 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ариф Маджид: Няма яснота кой ще води националния отбор по вдигане на тежести на европейското първенство в София
Ариф Маджид: Няма яснота кой ще води националния отбор по вдигане на тежести на европейското първенство в София
Волейболните национали до 20 години спечелиха контролната си среща с тима на Берое 2016
Волейболните национали до 20 години спечелиха контролната си среща с тима на Берое 2016