НОВИНИ

Навършват се 31 години от първия свободен митинг след падането на Тодор Живков от власт

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:34, 18.11.2020
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

На днешния ден преди 31 години на площада пред катедралния храм "Св. Александър Невски" се провежда първият свободен митинг след падането на Тодор Живков от власт. На него се събират както комунисти, така и хора от зараждащата се синя опозиция. Това, което обединява всички, е стремежът към демокрация.

18 ноември, 1989, събота, 11 часа. Площад "Св. Ал. Невски" е препълнен с хора.

Петко Симеонов: До "Раковска" отиваше множеството, имаше хора от цялата страна пристигнали.

В Националната библиотека търсим какво пишат за митинга вестниците. "Земеделско знаме" - ...ние вчера бяхме на митинг, който преди седмица не би бил възможен. "Труд" - без заповед, без административна команда, доброволно отидохме на митинг. Не море, а океан от човешки чувства в едно...

Петко Симеонов: Хората много се вълнуваха, за пръв път се говореше за забранени до този момент теми и се споменаваха думи, които бяха кощунствени. И имаше много припаднали.

Първото слово е на Петко Симеонов, който трябва да формулира основните искания.

Петко Симеонов, председател на "Клуб за подкрепа на гласността и преустройството": Да се проведат предсрочни, свободни избори, в изборите да има възможност да се кандидатира всеки български гражданин.

Изминала е седмица от падането на Тодор Живков. Митингът е свикан както от комунистите, така и от Независимите сдружения. Всички са обединени от думата демокрация.

Водещ е секретарят на "Екогласност" Александър Каракачанов. Говорят Желю Желев, Радой Ралин, Петър Слабаков, Петър Берон, Емил Кошлуков.

Питаме Петко Симеонов кое слово е запомнил. Казва - тези на Блага Димитрова и Георги Мишев.

Блага Димитрова: Някога България беше позната с името "страна на розите", а монополът на самодържавието я превърна в "страна на склерозите".

Георги Мишев: Хора, стекли се днес на този огромен площад, преминали по тънкия лед на страха.

Митингът дава вот на доверие на новия генерален секретар на БКП Петър Младенов, но с условие, страната да се развива демократично.

Петко Симеонов: Ние сме вече друга страна. Много хора не си дават сметка за това колко много сме се променили оттогава. Промяната е за добро.

Охраната носи сини ленти. Малко по-късно това ще стане цветът на СДС. А хората, които на този митинг са заедно, скоро ще се разделят на сини и червени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Ангелов: Медицинските лица са рицарите на нашето време
Проф. Ангелов: Медицинските лица са рицарите на нашето време
Предлагат затваряне на всички учреждения в Благоевград за три седмици
Предлагат затваряне на всички учреждения в Благоевград за три седмици