Министър Вълчев пред БНТ: Подписах заповед - маските за ученици стават задължителни от утре

от БНТ
18:42, 18.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:36 мин.
Още

Подписах заповед за задължителното носене на маски и тя влиза в сила от утре във всички класни стаи и кабинети за учениците от 5-и до 12-и клас.

Допуска се като лично пред средство и носенето на шлемове. Това заяви в предаването "Още от деня" министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той поясни, че учениците ще могат да свалят маската си в следните ситуации:

  • когато се налага да отговарят на въпрос
  • когато бъдат изпитвани устно
  • за дейности, чието извършване е невъзможно с предпазна маска
  • при физически упражнения

Учениците трябва да бъдат стимулирани да излизат навън в двора по-често, както и да се проветряват помещенията в междучасията, подчерта министърът.

Устното изпитване без маска може да бъде и пред учебната дъска, и пред чина, уточни Вълчев.

Маските пазят - те намаляват епидемичната среда, с тях се поема много по-малък вирусен товар. Другият безспорен факт обаче е, че те пречат на образователния процес и на комуникирането, затова трябва да намерим точния баланс, обясни министърът.

Вече има първи данни, че в страната навлиза и есенния грип, той ще се смеси с коронавируса, така че може би това ще бъдат най-тежките седмици за образователната система, вероятно и за здравната, смята Вълчев.

Учителите и учениците прекарват много часове заедно и това прави класната стая рискова среда. 1,5 в момента е процентът на заболеваемостта сред учителите, което е малко по-високо спрямо населението, но е в границите на нормалното, каза още министър Вълчев.

Ще има ли локдаун в образованието

Не затваряме цялата система, защото дори да направим цялостен локдаун, вирусът няма да изчезне. Ако учениците се обучават само в електронна среда, това ще доведе до демотивация, обездвиженост, категоричен е Вълчев.

Министърът обясни, че над 50% от учениците в най-проблемните 7 области у нас учат в електронна среда. Над 1200 училища все още не са се сблъсквали с коронавируса.

Най-добрият подход е училищата да уведомяват ежедневно родителите с електронни съобщения в случай на необходимост от обучение в електронна среда. Това е моята молба към директорите на училищата - да комуникират активно с родителите, допълни Вълчев.

Ще се удължи ли учебната година

По въпроса дали ще се наложи да има удължаване на учебната година, той заяви, че е рано да се мисли за това.

Нямаме предпоставки за момента, обучението в електронна среда все пак компенсира. За тези деца, които не са учили или са със слаб успех, е предвидено запълване на образователни дефицити, но нямаме предпоставки за общо удължаване на учебната година.

Относно възможността студенти по педагогика да се включат като заместници на учители, министърът обясни, че към момента 500 са студентите в списъка на МОН, като се очаква броят им да набъбне до 1000 учители. И това обаче не е достатъчно, така че е пуснато поредно писмо до висшите училища за всички кадри, които учат педагогически специалности да се включат в учебния процес.

Вижте целия разговор с министър Красимир Вълчев във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Двама тежко болни починаха след хаос около приема им в COVID отделение в Пловдив
Двама тежко болни починаха след хаос около приема им в COVID отделение в Пловдив
Лекари близнаци станаха доброволци в Монтанската болница
Лекари близнаци станаха доброволци в Монтанската болница