НОВИНИ

Парламентът подкрепи правителството за Скопие (ОБЗОР)

Николай Минков
от Николай Минков
18:04, 18.11.2020
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

Народното събрание подкрепи правителството за отказа на България да даде "зелена светлина" на Република Северна Македония за започване на преговори за еврочленство. Това стана след като в пленарната зала бяха изслушани вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов.

Министър председателят заяви, че сме готови да продължим разговорите със Скопие.

По време на изслушване в парламента вицепремиерите Захариева и Каракачанов представиха мотивите на правителството да не подкрепи Република Северна Македония.

Външният министър обясни, че страната ни е предложила протокол към Договора за добросъседство, ратифициран от двата парламента, който може да реши спора, но без успех.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Антибългарската идеология и доктрина остават по-скъпи на част от политическия елит от перспективата за добросъседство с България и даже за членство в ЕС. Миналото следва да ни обединява, а не да ни разделя и няма как да изградим истинско приятелство, което е основано на лъжа и идеология, основана на лъжа към България и българското.

Захариева: Докато не получим правни гаранции, не можем да подкрепим Република Северна Македония

А Каракачанов заяви, че въпреки опитите на Скопие за външен натиск, България не е променила позицията си.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Колегите в Скопие може би смятаха, че Европейският съюз е Съветският съюз, в който като се скарат републиките или в бивша Югославия, отиват при върховния началник, генералния секретар на партията, и той решава според неговите виждания. Ние оказваме подкрепа. Те ни връщат с нож в гърба.

Каракачанов: България първа призна Македония, а получи откровена антибългарска политика

Всички парламентарни партии подкрепиха решението на правителството, без ДПС, които не присъстваха в залата.

От левицата обаче имаха резерви.

Кристиян Вигенин, депутат от "БСП за България": БСП и нейната парламентарната група считат, че решението за отлагане на началото на преговорите е правилно. В днешния дебат, честно казано, ми липсваше усещането за загриженост в тази ситуация. Не е успех, че сме спрели Република Северна Македония на този етап.

Борисов: България винаги е подкрепяла европейската интеграция на Република Северна Македония

Премиерът също коментира темата по време на правителственото заседание.

Бойко Борисов, министър-председател: Били сме изключително добронамерени, загрижени и в разговорите, които сме водили с тях, много внимателно сме им обяснили докъде могат да стигнат нашите компромиси. За съжаление, нашите приятели от Скопие не проявиха абсолютно никаква ангажираност в тази сфера. Мислеха, че с натиск и с лобизъм ще се опитат да накарат България да промени своята позиция.

Премиерът заяви, че вратата за преговори е отворена.

Бойко Борисов, министър-председател: Нашата позиция не е на инат или да спрем нашите най-близки приятели. Тя е принципна, защото има неща, с които нашият народ няма как да се съгласи. Така че, да, готови сме да продължим разговорите.

Борисов припомни, че България винаги е подкрепяла европейската интеграция на Скопие.

Всичко по темата вижте ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бюджетната комисия: 9% ДДС за доставка на храна по домовете
Бюджетната комисия: 9% ДДС за доставка на храна по домовете
Борисов: Ще осигурим безплатни ваксини на всеки, който пожелае
Борисов: Ще осигурим безплатни ваксини на всеки, който пожелае