НОВИНИ

Лекари близнаци станаха доброволци в Монтанската болница

bnt avatar logo
от БНТ
18:30, 18.11.2020
Чете се за: 00:54 мин.
Още

Млади брат и сестра - близнаци, които са лекари в София, станаха доброволци в борбата с коронавируса в специализирано отделение в Монтана. Двамата са на 27 години и са завършили медицина преди две.

До началото на пандемията всеки от тях работел по своята специалност, но после решили да се включат в битката със заразата. Те първо натрупали 8-месечен опит в столична клиника, а после решили да помагат и на заразените хора в родния град на майка си.

Лекарите близнаци имали по-малко от 2 години стаж, когато ни връхлетя пандемията. Тя е със специалност вътрешни болести, а той - уролог.

От двамата сестрата първа се сблъскала с коронавируса.

Д-р Даяна Ангелова: Аз съм човекът, който прие първия пациент в отделението и след това попаднах под 14-дневна карантина в болницата и в отделението и от там нататък животът ми продължи 14 дена на работа - 14 дена карантина. Първоначално беше абсолютна паника - дали съм заразила близките си, дали аз съм се заразила и малко по-нататък започнах да разсъждавам като лекар.

Натрупали 8-месечен стаж в борбата със заболяването и тогава с брат й взели решение да станат доброволци в COVID отделение на болница в родния град на майка им.

Д-р Петър Ангелов: Не ни е страх общо взето от почти нищо. Тя донякъде се притесняваше за мен, но в последствие поради наличието на изграден имунитет реши да ми позволи да вляза.

Д-р Даяна Ангелова: Най-трудното за мен беше психическият стрес, който изпитвам ежедневно и още е!

Случаите са средно тежки и тежки и двамата млади лекари ежедневно се опитват по всякакъв начин да помогнат на хората. Работят и сега в голяма столична болница, но непрекъснато пътуват и до Монтана.

Репортер: Десислава Пепова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Вълчев пред БНТ: Подписах заповед - маските за ученици стават задължителни от утре
Министър Вълчев пред БНТ: Подписах заповед - маските за ученици стават задължителни от утре
Салах с нов положителен тест за COVID-19
Салах с нов положителен тест за COVID-19