НОВИНИ

Облекчават достъпа до лекарства - аптеките няма да връщат хора без рецепта

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:22, 18.11.2020
Чете се за: 01:21 мин.
Още

Лекари и фармацевти предложиха аптеките да не връщат пациенти без рецепта, а да отпускат лекарства след телефонна консултация с лекар. Това стана ясно след среща със здравния министър.

В аптеките често влизат пациенти без рецепта, които твърдят, че са насочени за лекарства от личния лекар.

Пламен Ганев - управител на аптека: Даваме го, защото ако не го дадем, ще започне скандал. Защо не ми го даваш като съм бил при джипито. Ако искаш обади се.

В тези случаи аптеката е в нарушение и може да бъде глобена. На среща при здравния министър лекари и фармацевти са предложили решение.

Проф. Асена Сербезова - председател на Български фармацевтичен съюз: Да има едно разбиране от контролните органи, като, разбира се, това разбиране е на база комуникация между лекар и фармацевт. И фармацевтът да се увери, че всъщност лекарят е препоръчал продукта.

Това може да стане чрез телефонен разговор с лекаря в аптеката. Предстои издаване на конкретни указания към медици и фармацевти, които трябва да бъдат одобрени от здравния министър.

Д-р Иван Маджаров - председател на Български лекарски съюз: В периода на извънредното положение колегите максимално да се възползват от възможността да отбелязват позволявам генерична замяна.

Така, ако медикаментът, предписан от лекаря, не е наличен, фармацевтът ще може да го замени с друг със същите съставки.

Лекарства и в магазините: Как се приема предложението от фармацевтите?

Здравният министър увери, че недостиг на лекарства у нас няма.

Проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването: Имаме повишено търсене, защото имаме презапасяване. Гарантирали сме и сме обезпечили бременните жени с нискомолекулярни хепарини.

Наша проверка в две пловдивски аптеки показа, че нискомолелурлярен хепарин има, но търсенето е намаляло.

Весела Данева - управител на аптека: До момента при нас бременни жени не са идвали да търсят.

Веселина Костадинова - управител на аптека: Изискванията за изписването са по-сериозни, затова имам чувството, че не го търсят чак толкова.

Предстои доставка на още нискомолекулярен хепарин, обясни здравният министър. До края на седмицата проф. Ангелов очаква предложения от областните щабове за определяне на чисти и болници за лечение само на пациенти с коронавирус.

Проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването: Може някъде да няма нужда и да няма натиск върху здравната система. Тоест болниците, така както функционират с разкрит капацитет от 20%, да е достатъчно за съответната област.

Готвят се и законодателни промени, с които лекарите и медицинските сестри в болниците да не бъдат поставяни под карантина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Салах с нов положителен тест за COVID-19
Салах с нов положителен тест за COVID-19
Бюджетната комисия: 9% ДДС за доставка на храна по домовете
Бюджетната комисия: 9% ДДС за доставка на храна по домовете