НОВИНИ

Недостиг на кръв: Деца с таласемия чакат кръвопреливане с дни

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
22:20, 07.05.2023
Чете се за: 03:52 мин.
Общество
Слушай новината

Тревожен сигнал за недостиг на кръв за пациенти с таласемия. От най-тежката форма у нас страдат около 100 деца и 200 възрастни. За да живеят нормално те имат нужда от кръвопреливане един или два пъти месечно.

Заради малкото доброволни кръводарители обаче деца са принудени да чакат с дни за животоподдържащата процедура.

Около 3% от българите са здрави носители на таласемичния ген. Сред тях са Илиана и съпругът ѝ. 5-годишният им син е роден с анемия, която е най-тежката форма на таласемията. За да живее нормално детето има нужда от кръвопреливане веднъж или два пъти месечно. Но понякога има забавяне, защото няма кръводарители.

"Имало е случаи, в които и по две седмици е имало забавяне. Тоест 14 - 15 дни", заяви Илиана Първанова, родител на дете с таласемия.

"Най-големият проблем е около празници. Хората не са настроени да отидат и да дарят кръв преди празник. Центровете за кръводаряване в национален мащаб не работят. Тоест случва се едно забавяне от 5 - 6 дни след всеки празник", допълни д-р Атанас Банчев, детски онкохематолог, УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ".

Забавянето вреди на децата.

"Хемоглобинът им пада доста. Те стават по-унили, изморяват се, спи им се повече, спират да се хранят, задъхват се, имат главоболие", добави Илиана Първанова, родител на дете с таласемия.

Честото нарушаване на схемата за кръвопреливане при децата може да доведе до сериозни усложнения когато пораснат.

"Реално нищо не можем да направим в една такава ситуация за нашите деца. Ние зависим буквално от кръводарителите. От добрите сърца на кръводарителите", сподели още Илиана Първанова.

За безпроблемното кръвопреливане на хората с таласемия в България са необходими около 320 доброволни кръводарители месечно.

"Ако по принцип има традиция за кръводаряване и повече хора кръводаряват, ние няма да имаме хроничен недостиг на кръв, какъвто имаме в момента", заяви д-р Атанас Банчев.

Утре е Международният ден на таласемията. В ИСУЛ ще го отбележат с акция за кръводаряване на 9 и 10 май.

"Идеята на една такава кампания е да можем да променим мисленето на хората към регулярно даряване на кръв, защото там някъде има едни деца, които имат нужда от тази кръв", коментира Илиана Първанова, родител на дете с таласемия.

У нас има средно 22-ма кръводарители на хиляда души население. Кръводаряванията се увеличават. Необходимостта от кръв също.

"Може би заради това, че имаме хора, които много боледуват, сме застаряващо население. Апелът ми към всички хора, които могат да даряват кръв, е да даряват кръв", каза още Евелина Динкова, Национален център по трансфузионна хематология.

Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти, а жените 4 пъти годишно. Кръводарителите получават два дни платен отпуск.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карлос Алкарас защити титлата си на Мастърса в Мадрид
Карлос Алкарас защити титлата си на Мастърса в Мадрид
Лудогорец победи Ботев Пд и си гарантира първото място в края на редовния сезон
Лудогорец победи Ботев Пд и си гарантира първото място в края на редовния сезон