НОВИНИ

Сигнал до БНТ: Проверяват ли в казината личните карти на клиентите?

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:28, 07.05.2023
6700
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Близки на хазартно зависими се свързаха с БНТ, за да сигнализират, че игрални зали не проверяват личните карти на посетителите. Това обезсмисля подновяването на регистъра на хора с хазартна зависимост. Той беше подновен от НАП през декември и в него вече фигурират повече от 7200 души. В този списък можеш да се запишеш само лично или с нотариално заверено пълномощно.

Притеснена майка на хазартно зависимо момче се свърза с БНТ, за да сигнализира, че въпреки че синът ѝ е от първите вписани в регистъра на НАП казината в Кюстендил продължават да го допускат. На 4 май жената разказа пред БНТ за проблемите.

"Казината пропускат отново хора, които са записани в този регистър, не се прави проверка, мога да кажа със сигурност за две казина, няма да ги споменавам, но искам да попитам кой може да окаже контрол на това нещо и след като този регистър е на НАП, а НАП е държавата, никой не взима мерки и не оказва този контрол", споделя майката на момчето.

След излъчения по БНТ репортаж от НАП се самосезираха и извършиха проверка на всички игрални зали в Кюстендил.

От институцията се свързаха с майката за повече подробности по случая и разпоредиха проверката.

Доколко ефективен е регистърът на НАП за хазартно зависими лица?

"Още в същия ден бяха извършени проверки на място в игралните зали, но не бяха установени нарушения относно недопускане на лицата включени в регистъра, но са установени други нарушения, за което са съставени актове", заяви Павел Лилов, главен експерт по приходите "Надзор по хазарта", НАП.

Актове са съставени за нарушаване на правилата за отчитане на печалбите. От НАП призовават хората, които имат информация за зали, които не спазват закона, да подават сигнали с конкретна информация.

"Има над 1000 зали в България, осъществяваме максимален контрол, всеки сигнал се проверява, така че призовавам отново да подават сигнали", каза още Павел Лилов.

Големият брой хазартно зависими лица, записани в регистъра на НАП само за няколко месеца, говори за сериозен проблем в българското общество. И това са само хора, признали за проблема си. Причина за това са както многото казина и агресивната им реклама, така и десетките фирми за бързи кредити, за които защита за потребителите на практика няма.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сръбският министър на образованието подаде оставка
Сръбският министър на образованието подаде оставка
Виктория Томова започва с американка в квалификациите в Рим
Виктория Томова започва с американка в квалификациите в Рим