НОВИНИ

Недоволство в Косово от режима на тока - бум на търсенето на генератори

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
07:37, 29.12.2021
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Бум на търсенето на генератори в Косово заради енергийната криза. От петък там действа извънредно положение, което ще е в сила 60 дни. Кризата се определя като най-тежката за Косово от десетилетия.

Скок на цените на горивата, двучасови прекъсвания на тока, които понякога продължават по 20 часа - това са част от мерките, с които Косово се опитва да преодолее енергийната криза.

През последните две седмици търсенето на генератори е скочило с 200 процента.

"На ден получавам по 15 поръчки. Но един човек не може да поправи повече от 5-6 генатора на ден. Трудно се намират резервни части. Генараторите са стари", разказва гражданин.

Собственици на по-малки фирми се притесняват, че нямат да издържат на мерките и ще фалират.

"Преди плащах по 300 евро месечно за ток. А сега трябва да давам по 100-110 евро на ден за дизел за генератора", разказва собственик на фирма.

За да овладее недостига на електроенергия, правителството увеличи вноса.

"Електрическата система на Косово в момента е изправена пред много трудности в резултат на нарастващото потребление, липсата на вътрешно производство за покриване на потреблението, а също и в резултат на световната енергийна криза, която предизвика огромно увеличение на цените на международните пазари", коментира Артане Ризваноли, министър на икономиката.

Местните експерти, обаче, не са опитмисти.

"Каквото и да реши правителството - дали да поправя сегашните централи или пък да строи нови - това ще отнеме поне 5 години. Какво ще правим ние 5 години", пита Трим Тернава, енергиен експерт.

85 % от вътрешното енергийно производство на Косово е от топлоелектрически централи, които използват лигнитни въглища. Технологиите обаче са много остарелии, причиняват огромно замърсяване и отдавна не работят с пълен капацитет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Раздадоха непродадени елхи на животните в зоопарка в Прага
Раздадоха непродадени елхи на животните в зоопарка в Прага
Финландия е затворена за неваксинирани срещу COVID-19
Финландия е затворена за неваксинирани срещу COVID-19