НОВИНИ

Недоволство в село Ветрище заради свинекомплекс

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Здравка Русева
07:05, 28.03.2024
Чете се за: 06:00 мин.
У нас
Слушай новината

Жители на шуменското село Ветрище искат да се спре строителството на свинекомплекс край селото. Опасяват се, че към населеното място ще се носи неприятна миризма и водата ще намалее заради бизнес дейността. Постоянно живеещите са около 150 души, но през лятото в селото се увеличава. Репортажът е направен по сигнал от зрители.

Много от жителите на селото работят в Шумен, но са избрали да живеят на село заради чистия въздух и спокойствието.

"Въпросната свинеферма е близо до нашата къща. Ние първи ще усетим миризмата. Друг е въпросът, че налягането на водата в селото е много малко, ще останем без вода", разказва Садиха Мехмедова.

"Ароматът, който ще се разнася, ще отрови всички. Може да се построи, има достатъчно отдалечени райони и това нещо да тръгне да работи там", посочи Дарина Русинова.

"Миризми има и в момента, дали от Р. Димитриево, дори с риск да засегна и тук в селото има малка ферма, това ще е третата. Ние се оказваме в центъра на един триъгълник. Откъде ще дойде течението, откъде ще дойде миризмата, миризма има, през лятото се усеща, когато е най-наложително да си отворите прозорци, врати", каза Десислава Ботева.

Хората не останали доволни от констатациите на документа за оценка на въздействието на дейността на свинефермата върху околната среда. Обжалвали го пред Екоминистерството, а инвеститорът пред ВАС. На всички инстанции той не бил приет.

"То беше много общо казано, няма да има проблеми нито с водата, не беше засегната канализацията, която ще се изгради, беше само това, ей тук на тази беседка беше", обясни Георги Георгиев.

Последвало второ обсъждане на ОВОС, за което не били уведомени, каза кмет на село Ветрище Недко Русев, а Живко Кършовски от инициативния комитет го допълни.

"Голяма част от селото не са били осведомени и в документацията пише, че онлайн е било обсъждано втория път", каза Недко Русев, кмет на село Ветрище.

"След като научихме, че новият ОВОС е приет, написахме писмо до министъра на околната среда и водите. Създадохме подписка, всеки, който не е уведомен, че е усетил, че е излъган, подписа декларация. До тук сме събрали 172 декларации, които изпратихме до министъра", подчерта Живко Кършовски от инициативния комитет.

Строителството на обекта продължава, казаха хората.

"Преди двайсетина дена видяхме като полагат тръбите за водата, която се взема от селото. След което проведох събрание и уведомих хората, че свинекомплексът ще се захранва от ВиК", заяви

"Зная, че в селото има инсталация за индустриална вода, ако има някакъв вариант, по-добре да си търсят вариант с индустриална вода да си захранват свинефермата", смята Десислава Ботева.

"Имаме отговор от ВиК, които ни уведомяват, че ще осигурят на свинарника вода, след като задоволят нуждите на населението, но това няма как ще стане, когато сме вързани на общ водопровод. От общината ни уведомиха, че има издадени две разрешения за строеж. Ние искаме обектът да бъде спрян и да не се строи свинекомплекс", категоричен е Живко Кършовски от инициативния комитет.

Във втория ОВОС са отстранени всички забележки, които са направени от министъра на околната среда и водите, констатирани в първия документ. Инвестиционното намерение е получило положителни оценки от РЗИ, Областната дирекция по безопасност на храните, Басейнова дирекция и община Шумен, казаха от екоинспекцията в Шумен.

"В хода на изследването е извършено математическо моделиране по отношението на емисиите вредни вещества, като е оценено от производствената площадка към селото. Така е определено замърсяването на въздуха към най-близкото населено място, като резултатите показват, че отчетеното и при най-неблагоприятните условия и при експлоатация на всички съоръжения, ще бъде под допустимите норми. Данните показват, че и след реализацията на инвестиционното намерение не се очаква превишение на годишните норми. Самият свинекомплекс се намира в гориста местност и е обграден с гора, която се явява естествена ограда за разпространение на миризми, обясни Стела Илиева, директор на РИОСВ-Шумен.

Инвеститорът има и комплексно разрешително, в което се посочва, че възможното замърсяване с фини прахови частици ще бъде 10 пъти под нормата, а вредните емисии във въздуха ще са с 93% по-ниски от законовите параметри. Освен това обектът ще ползва собствен водоизточник, а при необходимост ще може да черпи вода от извора на селото. Инвеститорът заяви, че шансът да се усети миризма е минимален, а ако се наложи ползване на водата на селото, то няма да се наруши водният баланс.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниил Медведев продължава защитата на титлата си в Маями
Даниил Медведев продължава защитата на титлата си в Маями
Зоо Великден в Чили: Раздадоха лакомства на животните (СНИМКИ)
Зоо Великден в Чили: Раздадоха лакомства на животните (СНИМКИ)