НОВИНИ

Непримиримият Анди Мъри

анди мъри обърна кокинакис дългия мач кариерата
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:49, 25.02.2023
Чете се за: 05:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Волята се калява трудно. А и някои качества или ги притежаваш или просто трябва да приемеш факта, че никога няма да се сдобиеш с тях. Като например – непримиримостта.

През 2016 г. Анди Мъри беше №1 в световната ранглиста по тенис при мъжете. И вероятно никой не е очаквал, че през 2023 г. ще се е задържал на върха, особено като се отчете в какво поколение попадна британецът и с кого трябваше да се състезава регулярно. Но и надали някой е очаквал, че през 2023 г. всяка победа за Мъри ще се приема като подвиг. Да, той е на 35 години, но не възрастта е основната му пречка. Дори напротив. 35 е новото 25, както се казва. Контузиите почти успяха да съсипят шотландеца, но той стоическа издържа. Напук на изкуствената, метална става и множеството манипулации извън корта. Когато си спечелил 46 титли в кариерата си, вероятно знаеш как да процедираш с ракета в ръка.

И понеже темата е непримиримостта – да видим каква изумителна тенденция се наблюдава от старта на сезона в мачовете на един от любимите спортисти на Великобритания. Той е прекарал 23 часа на корта за последните си 7 мача. Вие си направете сметката. Маратонските мачове би трябвало поне на теория да помагат на опонентите му, ала това изобщо не отговаря на истината – стискащ зъби и играещ дори на инат, Мъри вече спечели няколко ожесточени и прекалено дълги битки. Впрочем – последните му шест победи са все в максимален формат на турнирите, в които участват – два петсетови триумфа на Откритото първенство на Австралия и вече четири трисетови епопеи в Доха. През последните месеци Мъри обсъждаше с щаба си как често губи подобни оспорвани двубои и очевидно работата в тази насока бързо е дала резултат.

В Мелбърн шотландецът и Матео Беретини предложиха същинска тенис-класика в първия кръг, когато британецът оцеля за 3:2 след близо петчасов мач, като спечели за първи път срещу тенисист от топ 20 в турнири от Шлема от 5 години насам. После дойде друго величествено представление – това срещу Танаси Кокинакис, където трябваше да се съобрази с 37-те аса на австралиеца и изоставне от 0:2 сета, но в крайна сметка Мъри пак прескочи наглед непреодолимото препятствие – обрат и нова победа с 3:2.

Настоящата седмица в Доха е като влакче на ужасите за почитателите на тенисита – постоянно смята, че ще отпадне, но той не само побеждава, а го прави със стил и този следобед ще играе за титлата срещу Даниил Медведев. В първия рунд отрази три мачбола на Лоренцо Сонего и след 2 часа и 30 минути си осигури среща с Алексанадър Зверев. Там, разбира се, трябваше да играе три сета, за да се класира за четвъртфиналите. Срещу Алекандър Мюленр успехът по правило дойде след три сета, а снощи срещу Иржи Лехечка пак бяха спасени 5 (пет!) мачбола за противника, преди в крайна сметка да се стигне до нова сладка победа в три сета. И ти при положение, че чехът регистрира 44 печеливши удара срещу само 17 за Мъри. Дори майката на тенисиста – Джуди – използва Туитър, за да изрази мнение в шеговит тон, че една чиста победа в два сета няма да се отрази неблагоприятно на сина й.

Както констатирахме – волята се калява трудно. Но веднъж овладееш ли емоциите и адреналина, трудно можеш да бъдеш победен. И между другото – Мъри, ходещ до близкото минало със затруднения, вече има 489 победи на твърди кортове. Пред него по този показател са само Роджър Федерер, Новак Джокович и Андре Агаси. Сър Анди Мъри.

Автор: Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново земетресение от 5,5 по Рихтер в Турция
Ново земетресение от 5,5 по Рихтер в Турция
Мъж загина в тежка катастрофа на пътя Бургас - Слънчев бряг
Мъж загина в тежка катастрофа на пътя Бургас - Слънчев бряг