НОВИНИ

Нетаняху не одобри споразумението на Хамас за прекратяване на огъня

Според него то не отговаря на исканията на страната му

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:50, 06.05.2024 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
По света
израелският военновременeн кабинет одобрил операция рафа
Слушай новината

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че споразумението за прекратяване на огъня, прието от Хамас, не отговаря на исканията на страната му, която ще изпрати работен екип за допълнителни преговори.

По-рано Хамас обяви, че одобрява споразумение за пауза в сраженията в Газа, предложено от посредници от Египет и Катар.

За сега няма подробности около приетите предложения, смята се, че те включват освобождаване на заложниците и връщане на прокудените палестинци в Газа. Новините дойдоха на фона на израелски призив за евакуация на 100 000 палестинци от източната част на Рафа преди началото на "ограничена" военна операция в пренаселения град. В телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху, американският президент Джо Байдън е подчертал ясното становище на Вашингтон срещу израелска инвазия в Рафа.

Израел засега определя като неприемливи условията за прекратяване на огъня, приети от Хамас. Те предвиждат триетапен план, като всяка фаза е с продължителност 42 дни. През първия етап Хамас се ангажира да освободи 33 израелски заложници в замяна на палестинци, държани в израелски затвори. Освен това Израел трябва частично да изтегли силите си от Газа и да разреши свободното движение на палестинци от южната към северната част на Ивицата.

През втория 42-дневен период от примирието Израел трябва да изтегли напълно повечето от силите си в Газа. Хамас се ангажира да освободи пленени израелски резервисти и някои редовни военни в замяна на палестинци в израелски затвори.

През третия етап от споразумението за прекратяването на огъня трябва да завърши размяната на тела на жертви от двете страни и да започне възстановяване под наблюдението на Катар, Египет и ООН. Освен това Израел трябва да прекрати пълната блокада на ивицата Газа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Илиев: Със сигурност ранната смяна повлия
Валентин Илиев: Със сигурност ранната смяна повлия
Ботев Пловдив и ЦСКА 1948 не успяха да се надхитрят в директен сблъсък за седмото място в Първа лига
Ботев Пловдив и ЦСКА 1948 не успяха да се надхитрят в директен сблъсък за седмото място в Първа лига