НОВИНИ

Невяна Владинова: Обожавам държавата си и съм доволна, че имам възможността да се развивам в нея

Невяна Владинова
bnt avatar logo
от БНТ
13:20, 10.03.2022
Чете се за: 06:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Една от златните български гимнастички – Невяна Владинова беше водещ заедно с Илия Илиев на специалното студио „Олимпийски върхове“ от Зимните олимпийски игри Пекин 2022, което се излъчваше по БНТ 1 и БНТ 3 всяка вечер от 22.00 ч., от 5 до 20 февруари 2022 г.

Невяна Владинова е медалистка от световни и европейски първенства по художествена гимнастика и участничка на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г.

В интервюто тя разказва за магията на телевизията, художествената гимнастика като призвание, любовта към българското и безвъзмездното приятелство.

Да си водеща на предаване, за теб е едно ново амплоа. Как се чувстваше от тази страна на телевизионния екран и имала ли си някога желание да водиш спортно предаване и да си журналист?

Споделяла съм дори публично, че искам да се видя в такава роля и би ми било интересно. Пожелах си го и ми се случи. Радвам се, че ми бе предоставен този шанс, който беше и полезен за мен. Попаднах на чудесен екип, с който работих с лекота и остави в мен само добри спомени от това предизвикателство.

Какво е усещането, ти да задаваш въпроси на колеги спортисти в студиото? Изпитваш ли някакви притеснения?

Повечето ни гости, които посрещнахме са легенди в спорта. Въпреки успехите и постиженията си, те са изключително земни хора, затова бях изключително спокойна по време на интервютата. С интерес им задавах въпроси и очаквах техния отговор. Научих много неща за отделните спортове и успях да вляза в детайли.

Като участник на Олимпийски игри и медалист на световни и европейски първенства, за теб каква е разликата в подготовката и емоционална настройка между трите спортни форума?

Бих казала, че няма разлика. От малки ни учат, че професионалистите не подценяват изява, особено, когато става въпрос за толкова голям спортен форум като Олимпийски игри, световно или европейско първенство. Във всеки един от тях, освен себе си, представях и държавата си, затова подхождах максимално отговорно и с наставниците ми правихме тренировъчните планове така, че да бъда в най-добрата си форма.

Кой спорт от Зимните олимпийски игри Пекин 2022, следиш с най-голям интерес?

Фигурното пързаляне и ски-скока са ми любимите зимни спортове.

Всеизвестно е, че художествената гимнастика е един от спортовете, заради които се търпят много лишения. На какво те научиха тези изпитания в живота?

Не обичам да говоря за лишения и жертви, изпитания – може. Научиха ме да се боря за целите си и за смислените неща в живота ми. Научих, че най-важното е да се старая да бъда по-добра версия на себе си, за да мога да вървя напред. Научих да приемам случващото се хладнокръвно. Научих лесно да продължавам напред след загуби и победи. Всички тези неща ми дадоха увереност сега да знам, че мога да се справя с всичко.

В офиса на федерацията ти казваш, че се чувстваш вкъщи, само там ли виждаш своето професионално бъдеще или имаш и други идеи и посока за развитие?

Професионалното ми бъдеще е в гимнастиката. Тя е моята страст и любов. Ще правя каквото мога и до когато мога, за да съм в полза на любимия си спорт.

На 27 и вече си вицепрезидент. Предполагала ли си, че на тези години може да достигнеш до такава позиция и каква е разликата да си „от другата страна“ и то на такъв пост?

Нямам много време да предполагам, по-скоро работя и преследвам целите си. Това явно се забелязва и оценява. Илиана Раева повярва в мен, даде ми шанс да застана плътно до нея и заедно да работим за още по-успешното развитие на художествената гимнастика в България. Това ми дава стимул да си поставям още по-високи цели и да ги постигам.

Обичаш ли да се връщаш в родния Плевен и какви места там най-често посещаваш?

Обичам Плевен и изпитвам сантимент към него. Все повече се старая да намирам време да се прибирам там. Тогава залагам на разходките в Кайлъка и в центъра на града, но често ми харесва и просто да си седя вкъщи с близките ми.

В социалните ти мрежи често можем да видим твои снимки с български народни носии, родолюбието е на преден план в сърцето ти. Мислиш ли, че млади, талантливи и амбициозни хора като теб, които са посланици на успеха ще подпомогнат за една по-добра България?

Обожавам държавата си и съм доволна, че имам възможността да се развивам в нея. Радвам се да виждам и други млади и амбициозни хора, които правят същото. Мисля че трябва да се обръща повече внимание на тях и да се показват по-често в медийното пространство, за да вдъхновяват повече хора и предимно деца.

Присъства ли безвъзмездното приятелство в твоя живот и граничело ли е някога с конкуренция?

Късметлийка съм, защото мога да отговоря на този въпрос положително. В моят живот присъства такова между мен и Катрин Тасева. Ние сме близки още преди да станем конкурентки. Това ни помогна да се подкрепяме и дърпаме напред една друга. Когато не успявах да спечеля някой медал, ме успокояваше това, че най-близката ми приятелка ще го направи. Радвахме се и продължаваме да се радваме на успехите си. Тези приятелства са изключително ценни и трябва да се пазят. За мое щастие имам и още едно толкова силно приятелство. Две са повече от достатъчно.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Снимки: Десислава Кулелиева и личен архив

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаквайте: Украинската певица Руслана със специално интервю за БНТ
Очаквайте: Украинската певица Руслана със специално интервю за БНТ
Вече 17-и ден товарният кораб "Царевна" е блокиран на пристанището в Мариупол
Вече 17-и ден товарният кораб "Царевна" е блокиран на пристанището в Мариупол