НОВИНИ

Нидерландия - Аржентина на Мондиал: Епизод 6

Борил Гочев
от Борил Гочев
13:11, 04.12.2022
Чете се за: 07:00 мин.
Спорт
нидерландия аржентина мондиал епизод
Слушай новината

Нидерландия - Аржентина е първият четвъртфинал на световното първенство по футбол в Катар, а това ще бъде поредният епизод от дългото съперничество между "оранжевите" и "албиселесте", което датира още от 70-те години на миналия век.

Всичко започва на Мондиала в Западна Германия през 1974 година, когато двата отбора се озовават в група А по време на втората групова фаза, когато в надпреварата са оставали осемте най-добри. В откриващия двубой и за двата състава в тази група "лалетата" разбиват "гаучосите" с 4:0 с две попадения на легендарния Йохан Кройф и по едно на Руди Крол и Джони Реп. Впоследствие нидерландците печелят групата и се класират за финала, в който губят с 1:2 от домакините , въпреки че повеждат с гол от дузпа на Йохан Неескенс още във 2-та минута.

Четири години по-късно аржентинците получават своя реванш и то на най-голямата възможна сцена - финалът на домашното световното първенство. Пред над 70-хиляди души на "Естадио Монументал" в Буенос Айрес домакините вземат преднина чрез гол на Марио Кемпес в 35-та минута, но Дик Нанинга изравнява резултата в 82-та минута, с което праща срещата в продължения. В тях Марио Кемпес отново е точен за 2:1 в 105-та минута, а в 115-та Даниел Бертони прави резултата 3:1 и на практика подпечатва първата световна титла на Аржентина, докато за футболистите от "Ниската земя" това е втора поредна болезнена загуба във финал на Мондиал.

След този финал трябва да минат 20 години преди отново съдбата да изправи Нидерландия и Аржентина на световни футболни финали, като това се случва в четвъртфиналите на Мондила във Франция през 1998 година. На "Стад Велодром" в Марсилия Патрик Клуиверт извежда "лалетата" напред в 12-та минута, но само пет по-късно Клаудио Лопес възстановява паритета. През втората част двубоя се изнервя и двата отбора остават с 10 души, след като Артур Нюман е изгонен за втори жълт картон в 72-та минута, а четвърт час по-късно Ариел Ортега е изгонен с директен червен картон за удар с глава в лицето на стража на "лалетата" Едвин Ван дер Саар. Истинската драма обаче настъпва в последната 90-та минута, когато Денис Бергкамп бележи за Нидерландия и хвърля в екстаз всички привърженици на "оранжевите". На полуфинала обаче походът на нидерландците е спрян след загуба с дузпи от състава на Бразилия, а след това Бергкамп и компания губят и мача за трето място срещу Хърватия, водена от Давор Шукер.

През 2006 година на Мондиала в Германия волята на жребия отново става причина "гаучосите" и "лалетата" да изиграят четвъртия си двубой на световни първенства в последния кръг на груповата фаза. На 21 юни в Мюнхен двата тима се изправят един срещу друг в директен спор за първото място в класирането, но срещата завършва 0:0 и така аржентинците печелят групата заради по-добрата си голова разлика, която се дължи най-вече на успеха им с 6:0 срещу състава на Сърбия и Черна гора в предишния им двубой. Второ място пък изпраща нидерландците на осминафиналите срещу Португалия, където те губят с 0:1 в мач, който ще се запомни като "Битката за Нюрнберг", тъй като са показани 4 червени и 16 жълти картона, което и до ден днешен си остава рекорд за световните първенства. Аржентина пък прогресира до четвъртфиналите, където южноамериканците са елиминирани с дузпи от домакина Германия.

Така стигаме до 2014 година, от когато датира и последната среща между Аржентина и Нидерландия на световни първенства. В спор за място на финала на шампионата в Бразилия двата тима правят второ поредно нулево равенство в съперничество и така дузпите трябва да определят съперника на Германия във финала. При изстрелите от бялата точка аржентинците са безпогрешни, а в големия герой за тях се превръща вратарят Серхио Ромеро, който спасява ударите на Рон Влаар и Уесли Снайдер и по този начин изпраща "гаучосите" на финала. Отново обаче съставът на Германия се оказва последната пречка пред аржентинците, след като гол на Марио Гьотце в 113-та минута на двубоя осигурява четвъртата световна титла на Бундестима в историята. В същото време пък "лалетата", които и тогава са водени от Луис ван Гаал побеждават с 3:0 домакина Бразилия в малкия финал и по този начин печелят бронзовите медали.

Осем години по-късно отборите на Нидерландия и Аржентина отново ще се изправят един срещу друг на четвъртфиналите на Мондиала в Катар. Ще успеят ли "оранжевите" да сложат край на мечтата на Лео Меси да спечели така жадуваната световна титла или "гаучосите" ще продължат похода си към финала в Лусаил на 18 декември, слагайки повторно край на треньорската кариера на Луис ван Гаал? Отговорът ще разберем на 9 декември (петък) от 21.00 часа.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пеканов: България продължава да се справя добре с критериите за еврото. Очаквам да се присъединим през 2024
Пеканов: България продължава да се справя добре с критериите за еврото. Очаквам да се присъединим през 2024
НАСА показа кадри от последната "космическа разходка" около МКС
НАСА показа кадри от последната "космическа разходка" около МКС