НОВИНИ

Никола Стоянов: Силно се надявам, че ще проявят разум в парламента

bnt avatar logo
от БНТ
19:45, 20.10.2022
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

"Механизми за подпомагане на индустрията и бизнеса в условия на неработещ парламент има, но те са по-ограничени", каза в "Още от деня" служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

Той подчерта, че работят за подпомагане на българския бизнес и привличане на инвестиции.

"Бюджетът е проблем, ако не се приеме. Силно се надявам, че ще проявят разум в парламента, ще започнат да работят и ще приемат, ние обаче сме готови да работим според ситуацията", заяви още Стоянов.

Ревизията на националната статистика показва, че реалният ръст на БВП за 2021 година е бил 7,6%, а не 4,2% както беше обявено, а износът на стоки и услуги е бил за над 85 млрд. лева. Статистиката показва, че през втората половина на миналата година растежът е бил много добър.

"Вярвайте винаги на числата. Аз, като икономически министър, няма как да не се радвам на тази ревизирана статистика. Истината за мен е хората да го усетят по джоба си. Статистиката показва, че миналата година третото и четвъртото тримесечие има много сериозно ускоряване, през четвъртото тримесечие над 10% е ръстът", подчерта икономическият министър.

Той отбеляза, че в първо и второ тримесечие ръстът се забавя, а факторите за това са много. Стоянов не пропусна да подчертае, че този ръст през 2021 година се дължи на добрата работа на колегите му и на странични фактори, един от които е, че числата през 2020 година са били доста ниски заради пандемията.

"Числата са оптимистични, истината е, че ни трябват дълго време такива числа, за да могат и хората да го усетят по джоба си", обясни министърът на икономиката.

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
101-и Алпийски полк отбеляза празника си и годишнината от Освобождението на Родопите
101-и Алпийски полк отбеляза празника си и годишнината от Освобождението на Родопите
Антъни Иванов за възстановяването на правата му: Дойдох, видях, победих!
Антъни Иванов за възстановяването на правата му: Дойдох, видях, победих!