НОВИНИ

И днес депутатите не избраха председател на 48-ото НС (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
19:06, 20.10.2022
Чете се за: 10:25 мин.
У нас
Слушай новината

Втори Първи ден на 48-ия парламент и нов неуспешен опит за избор на председател. И няколко оттеглени кандидатури, нови номинации и предложения за промяна на процедурата за избор.

Освен партийните различия - днес разминаване пролича и в принципите и критериите, които лидерите поставиха за качествата и опита на бъдещия председател.

А ето и хронологията: след като снощи от "Продължаваме Промяната" решиха да оттеглят Никола Минчев от състезанието. Тази сутрин заседанието продължи с гласуване на четирима кандидати - по азбучен ред.

За номинацията на ДПС - Йордан Цонев гласуваха 99 депутати, за Кристиан Вигенин от БСП - 30, за Петър Петров от "Възраждане" гласуваха 27 депутати. И за Росен Желязков - номинацията на ГЕРБ-СДС - 102-ма.

Така се стигна до балотаж, между Желязков и Цонев, но тъй като нито един от двамата не събра повече от половината гласове на присъстващите в залата - избор нямаше и процедурата зацикли отново.

В късния следобед се появи нова номинация - на председателстващия заседанието и доайен на парламента - Вежди Рашидов, който е от групата на ГЕРБ-СДС, който обаче си направи отвод.

След този отказ - от БСП, които днес предложиха за председател най-възрастния депутат - се върнаха към първата си номинация - тази на Кристиян Вигенин. "Възраждане" също оттеглиха своя кандидат Петър Петров от състезанието и предложиха друго име от същата партия - Цвета Рангелова. ГЕРБ-СДС и "Продължаваме Промяната" не издигнаха свои кандидати. От ДПС отново предложиха Йордан Цонев.

И резултатът - отново се стигна до балотаж, който отново приключи без избор на председател. Така първото заседание на 48-ото НС ще продължи и утре за трети пореден ден.

Процедурата за избор на председател се повтори отново в началото на днешното заседание. Макар че снощи "Продължаваме Промяната" оттегли Никола Минчев, нито един от останалите четирима Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, Йордан Цонев от ДПС, Петър Петров от "Възраждане" и Кристиан Вигенин от БСП не събра подкрепата на половината от гласуващите.

"Колеги, да видите, че който изберете, не е лесна тази работа, тъй като вие хубаво се усмихвате, защото само си седите, ма питате ли ме мене?!", коментира Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС.

До балотаж стигнаха Росен Желязков и Йордан Цонев, но нито едно от двете предложения не беше прието. Депутатите излязоха в почивка, а първите реакции не закъсняха. От "Демократична България" предложиха да бъде номиниран нов кандидат, който да е консенсусен.

"Ситуацията е патова, всички да си оттеглят кандидатурите и да започнем да търсим вариант, който не е политически за излъчване на председател, който да бъде подкрепен по възможност с 240 души мнозинство, така че да бъде ясно, че става дума за служебна фигура, а не политически излъчен", заяви Христо Иванов от "Демократична България".

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

От ГЕРБ-СДС напомниха, че именно след избора на председател се обявяват и самите парламентарни групи, което не може да се случи в момента. Спира се и формирането на правителство.

"Ние трябва да имаме решение за председател днес, трябва да го направим мъдро и осъзнато, в противен случай не може да се обяви нито една парламентарна група за такава, това блокира и започването на конституционната процедура по връчването на мандатите. Ние сме готови да не номинираме повече нашия кандидат за председател, ако това ще бъде мечът, който ще развърже този възел", заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

Като безпрецедентна криза определиха ситуацията от "Продължаваме Промяната". Поканиха на среща лидерите на всички политически сили в парламента, включително и Бойко Борисов, на публична дискусия в зала "Запад". На тяхната покана не се отзова нито една от политическите сили. Десет минути след обявения час се появиха само представители на ГЕРБ. Като видяха, че залата е празна, си тръгнаха.

"Нужен е публичен дебат, той трябва да се проведе в зала. В парламентарна зала, там се водят публичните разговори, пред всички български граждани и пред камерите. Виждаме, че като няма никой, очевидно ПП са в изолация", заяви Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

"Това, което се вижда е, че задкулисните договорки са толкова токсични, че не можем да си позволим среща без пълна прозрачност", заяви Кирил Петков.

От "Продължаваме Промяната" вярват, че може да се намери решение.

"Например, юрист или заместник-председател, някой с голямо обществено доверие да номинират от другите партии, но това не може да се случи при затворени врати", заяви Асен Василев.

Последва нов председателски съвет, на който отново не е постигнато съгласие. Различните парламентарни групи направиха нови предложения.

"Правилата, критериите, които са важни за нас да бъдат в правилата включват опит, предишен опит като председател на НС или заместник-председател. Второ - много е важно човекът да бъде неконфликтна личност", коментира Кирил Петков.

"Неконфликтна личност? Политиката е конфликтно поле. Конфликт на тези, политики, на визии за устройство на държава и общество. Всички тук сме някакъв вид конфликтни личности", отговори Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

"Ние с Вежди Рашидов имаме толкова тежки битки - партийни, лични, какво ли не ме е наричал в ония години предишни, но днес въпросът е по-голям. Ние подкрепяме първоначалния вариант за най-възрастния, заместници, ротационен принцип за тях и да тръгне парламентът с ясни цели. Бюджет, подкрепа за хората, социални закони. Да тръгне парламентът. Ако не, подновяваме на Вигенин кандидатурата", каза Корнелия Нинова.

"Предлагам ви отново да се обединим около фигурата на този, който може да изпълни отчасти изисквания на Конституцията, защото държавниците са казали, че трябва да е най-възрастният. Защото постъпвайки в НС може да нямат опит", заяви Десислава Атанасова.

"Да се излъчат лица, които нямат политически опит, дори които може да се за първи път в НС и да нямат биография, която да ги е сблъсквала с противници, тук няма независими, може би един да имаше, щеше да е изход от тази криза", коментира Костадин Костадинов от "Възраждане".

"Смятам, че участието на "Български възход" в дебат за критерии и правила е безпредметно. Ако има консенсус и решение сме готови да участваме, но решение, което означава работещ парламент", заяви Стефан Янев от "Български възход".

"Поддържаме и заставаме зад кандидатурата на Йордан Цонев, предложен по-рано. Трябва ни човек с огромен житейски и парламентарен опит", заяви Хамид Хамид от ДПС.

От Брюксел председателя на ДПС Мустафа Карадайъ се аргументира, че са нали шанс на двата конфронтиращи се блока да намерят изход от ситуация и защити кандидатурата на Йордан Цонев.

"Ние подходихме отговорно. Дадохме шанс двата конфронтиращи се блока да намерят изход от тази ситуация. Мисля, че това е изход. Моментно решение. Цонев е опитен парламентарист. Самият Цонев и последните три НС, където имаше огромна доза омраза, Цонев търсеше диалог с различните лагери. Това е възможен вариант за решаване на проблема", коментира Мустафа Карадайъ - председател на ДПС.

"Единственият критерий, на който трябва да отговаря предложеният, е да е народен представител", заяви Атанас Атанасов от "Демократична България".

Предложението на ГЕРБ-СДС най-възрастният депутат да оглави парламента отпадна, защото Вежди Рашидов се отказа.

"Оттеглям номинацията си, оттеглям в името на разума и ви моля много, много ниско стойте при хората, защото бързо намразват хората, да не ви мразят, пожелавам ви да ви обичат", заяви Вежди Рашидов.

Последваха нови номинации. ГЕРБ-СДС и ПП не предложиха кандидати. ДПС издигнаха отново Йордан Цонев, БСП - Кристиан Вигенин, "Възраждане" - Цвета Рангелова. При гласуването никой не събра необходимата подкрепа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лазаров, Донски и Терзиев се класираха за четвъртфиналите на турнира от ITF в Созопол
Лазаров, Донски и Терзиев се класираха за четвъртфиналите на турнира от ITF в Созопол
България с 13 медала от Световното по канадска борба за хора с увреждания в Анталия
България с 13 медала от Световното по канадска борба за хора с увреждания в Анталия