НОВИНИ

Спомен за Антон Дончев

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:25, 20.10.2022 (обновена)
Чете се за: 04:37 мин.
Още
Слушай новината

В памет на Антон Дончев Българската национална телевизия ще излъчи филма "Въпросите на сфинкса" - част от документалната поредица "БНТ Представя". Камерата следва писателя в деня, в който той отбелязва своя 90-и юбилей. Гледайте филма тази вечер от 22.00 часа по БНТ 1.

Антон Дончев - един от най-четените писатели, оставили следа в националната памет, общественик и човек на духа, почина днес на 92 години.

"Когато отчаяние залее сърцето ти, вдигни поглед към небето. Там винаги летят птици. И помни, че една от тях носи благата вест", пише академикът.

Антон Дончев успя, макар и за кратко, да потуши омразата и разделението в Народното събрание. За минута депутатите замълчаха в негова памет. Президентът го нарече "магьосник на словото и пазител на мъдростта". Поклонението ще е на 24 октомври от 10 часа в големия салон на БАН.

Пише за българската история, за да намерим сили в нас самите и да прозрем бъдещето. През това време акад. Антон Дончев търси за себе си отговори на вечните въпроси.

"Ние сме създадени, за да стигнем до положение, в което можем да разговаряме с този, който ни е създал. Че Той ни е създал, именно, за да има партньор. Един много страшен въпрос е: А ние хората в момента не прехвърляме ли някаква граница на някакво наше човешко излъчване?, заявява акад. Антон Дончев.

Писателят умее да поставя граници. Затова позициите, които изразява, са приемани или с възторг, или с отрицание. Като романа "Време разделно". От друга страна успехът на филма и книгата са неоспорим факт.

"Време разделно" е точно времето, в което двете общности се борят и една от тях трябва да докаже, че има право на съществувание. Нали Кара Ибрахим казва: Ще тръгне река, която може да повлече камък, колкото юмрук. Която общност остане жива, ще остане. Която умре, ще си отиде", допълни акад. Антон Дончев.

Преди 12 години Антон Дончев написа тази фраза - "Търпи и се надявай!" точно на рождения си ден, а това е неговата житейска философия, добави Иван Гранитски, писател и издател.

В сътрудничество с издателството на Иван Гранитски до читателите му достигнаха 15 тома.

"Той беше оптимистично настроен човек въпреки трагичните събития, които последните години сполетяват България. Този процес на разруха, на разпад, на разединение на нацията го тревожеше. Той много размишляваше и даваше и много интервюта затова и даваше примери с периоди от нашата история, когато сме били единни като народ и сме постигали чудеса", коментира Иван Гранитски.

А личното си време акад. Антон Дончев посвещаваше на своите приятели - интелектуалци.

"Тази компания, която се събирахме всяка седмица, слушахме с нескриван интерес и любопитство и внимание като ученици пред мъдър професор. Според мен загубата е за цяла България и за поколения българи, защото такъв човек като Антон Дончев рядко се ражда, а пък и да се роди, рядко може да запази това, което е сътворил през всички тези години, когато живя", каза още Иван Тенев, текстописец.

Акад. Антон Дончев си отиде, докато работеше по последния си роман за Вълчан Войвода, за да открием отново чрез историята надежда за по-добра България.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В селата от община Кюстендил спират уличното осветление заради икономии
В селата от община Кюстендил спират уличното осветление заради икономии
Спартак Варна на двудневен лагер преди дербито с Черно море
Спартак Варна на двудневен лагер преди дербито с Черно море