НОВИНИ

Николай Събев обсъди във Варна бъдещето на морския и железопътния транспорт

bnt avatar logo
от БНТ
23:02, 15.02.2022
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

До няколко седмици ще бъде свикан експертен съвет, който ще обсъди бъдещето на пристанищата у нас. Това заяви министърът на транспорта Николай Събев на среща с морския бизнес. Два са вариантите за развитие на Пристанище "Варна-Изток". Единият е морският порт да стане изцяло атракционна зона, а другият - да продължи да приема кораби и да обработва товари, но да има и зона за атракции. Министърът проведе среща и със служителите на БДЖ във Варна.

Министърът на транспорта Николай Събев заяви, че за ЕС приоритетни са морският и железопътният транспорт. Той добави, че развитието на Пристанище Варна трябва да бъде обвързано с транспортните връзки към порта.

"Пристанище Варна трябва да бъде свързано с националните и международните транспортни системи. Ако не се направи бърза и ефективна връзка, Пристанище Варна ще остане изолирано", заяви Николай Събев, министър на транспорта и съобщенията.

Решението за промени в пристанището ще бъде свързано и с проекта за изграждане на нов интермодален терминал във Варна. Обсъжда се и вариант за отдаване на концесия на държавните пристанищни терминали.

Очаква се до края на март да има решение по казуса с кораба "Вера Су". Наета е адвокатска кантора, която преговоря със застрахователите, идеята е плавателният съд да бъде продаден, а с парите да бъдат покрити разходите за спасителната операция, които са 2 млн. лева.

"И ако приходите от продажбата на кораба не стигнат, застрахователната агенция да ги добави, така че държавата в никакъв случай да не е на загуба", заяви Владимир Върбанов, заместник-министър на транспорта и съобщенията.

По-късно министърът на транспорта разговаря със служители на БДЖ за проблемите, свързани със заплащането и категоризацията на труда им.

"В рамките на 6 до 12 месеца ние ще получим много ясно първите знаци за това, че предприятието влиза във финансово здраве. Първите пари, които ние започнем да получаваме, ние ще ги пренасочваме за заплати", заяви Николай Събев.

Готова е и оздравителната програма на БДЖ, която ще бъде представена до края на седмицата. Основната мярка е добър мениджмънт. България ще има високоскоростни влакове, увери още министър Събев. Нови локомотиви и вагони са заложени в Плана за възстановяване и устойчиво развитие, допълни той.

Автор: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Таня Богомилова: Постиженията на българските спортисти в Пекин са страхотни
Таня Богомилова: Постиженията на българските спортисти в Пекин са страхотни
Байдън: Руска атака срещу Украйна остава възможна
Байдън: Руска атака срещу Украйна остава възможна