НОВИНИ

Николай Желязков: Страхотният колектив в Левски бе в основата на успехите ни

Левски ще разчита предимно на момчетата от школата и в Шампионската лига по волейбол.

николай желязков страхотният колектив левски основата успехите
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:50, 20.05.2024
Чете се за: 06:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Страхотният колектив в Левски бе в основата на успехите ни. Когато спечелиш първата титла, тя се помни винаги. Това заяви старши треньорът на волейболния тим при мъжете Николай Желязков, който днес бе отличен за Треньор на месец април в Пресклуб България.

„Сините“ пък получиха награда за Отбор на месеца, след като станаха шампиони на България след победа над ЦСКА, а на пресконференцията и награждаването присъства и състезателят на столичани Венислав Антов.

"Наистина тази година отборът на Левски направи един невероятен сезон. Изключвайки това, което видяхте накрая – спечелването на шампионската титла, смятам, че отборът на Левски направи една огромна крачка напред. Минахме през много трудности – имахме много контузени състезатели, проблеми в тренировъчния процес. Имаше моменти, в които определени състезатели не даваха най-доброто от себе си. Това е силата на колектива, който тези момчета изградиха. Винаги сме били силни в индивидуалните спортове, но сме имали проблеми в колективните спортове. Страхотният колектив беше в основата на успешните игри, които момчетата показваха. Когато спечелиш първата титла, тя се помни винаги. Титлата беше „черешката на тортата“ за целия им положен труд през годините“, заяви Николай Желязков.

„В дългосрочен план много пъти това е неглижирано, но когато се съберат на едно място различни характери, овладяването на този процес зависи и от какво тесто си замесен. Отдадеността на тези момчета, които от първия ден, в който дойдох в Левски, повярваха в методите и начина на моята работа. Накараха ме да бъда по-голям професионалист. Надявам се да не сме тук за последен път заедно. Всичко за мен е минало, предстои следващият сезон, вече съм почнал да мисля за него. Надявам се да дадем най-доброто от себе си. От три възможни финала, играхме и в трите. Победихме Хебър за Суперкупата, бяхме абсолютно равностойни на Дея за Купата и надвихме ЦСКА за титлата. Със сигурност една шампионска титла дава нужния опит в тези състезатели, че вече са минали по целия този път. Това обаче задължава да работим още по-усилено, за да останем там, където сме. Предстоят промени в отбора, със сигурност ще бъде различен. Идеята в Левски продължава да бъде същата – да бъдат развивани състезатели от България. Ние няма как да си купим чужденци в националния отбор и Левски е един пример за това, което прави“, каза още наставникът на шампионите.

Венислав Антов също акцентира върху колектива в отбора, който е бил в основата на успехите.

„Направихме доста успешен сезон, въпреки трудностите, които имахме. В основата на тези успехи беше именно това, че успяхме да изградим много стабилен колектив. Всеки даде максимума от себе си и това ни доведе до два от три спечелени финала", каза младият волйболист.

Желязков бе категоричен, че за участието в Шампионска лига Левски ще разчита на младите си таланти, а няма да харчи средства за сериозно подсилване.

„Политиката остава същата, имахме разговор с ръководството по тази тема. Шампионската лига е много сериозно състезание. Какъвто и бюджет да направим, много трудно е да победим италиански, полски или други големи отбори. Струват ли си няколко милиона, за да се спечелят няколко срещи? И да лишиш тези момчета от този турнир? Смисълът е тези момчета да си изиграят Шампионската лига, да натрупат опит за националния отбор. Аз така мисля. Там, където ние нямаме възможност да попълним отбора с момчета от школата, ще вземем такива състезатели, но идеята е да бъдат момчета от клуба“, обясни специалистът.

„Ще търсим класни попълнения. Тодор Скримов е един изключителен волейболист, дано да е жив и здрав, за да го използваме на 100%. Страхотен професионалист, попадение за отбора. Привлякохме в отбора Юли Фиркал, който е национал на Словакия, работил съм с него преди, ще се впише в състава. Трябва ни в селекцията до 1-2 състезатели. Стоил Палев и Виктор Жеков, това са двамата разпределители. Не искам под никаква форма да омаловажавам това, което свърши Хебър Пазарджик – но след като приключиха парите там, всичко свърши. Не е правилната формула, според мен. Това е моделът, това е пътят. На вас приятно ли ви е като си пуснете футболното дерби между Левски и ЦСКА и видите един българин? Аз директно превключвам канала. Това не е български спорт, след като не се дава шанс на нашите кадри“, заключи Желязков.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК реши как ще се организира гласуването на хора с увреждания за вота 2 в 1
ЦИК реши как ще се организира гласуването на хора с увреждания за вота 2 в 1
Повдигнаха обвинение на шофьор, прегазил мъж и избягал
Повдигнаха обвинение на шофьор, прегазил мъж и избягал