НОВИНИ

Николов: От петък има официално искане от "Газпром" България да плаща за газ в рубли

Енергийният министър за Gemcorp: Няма нищо свързано с батерии, целенасочено се прави скандал

bnt avatar logo
от БНТ
09:55, 03.04.2022 (обновена)
6107
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

От петък вечерта има официално искане от "Газпром" страната ни да плаща руския газ в рубли, макар че в договора това не е посочено. Това съобщи енергийният министър Александър Николов в студиото на "Денят започва с Георги Любенов". Подобно нещо обаче няма да се случи и ЕС няма да се поддаде на изнудване, заяви Николов.

"Дали ще има механизъм , по който да се плаща в евро и след това да се превалутира като изкуствено се вдига цената - предстои да видим. Това е едно от нещата, които са в степен на подозрение засега, т.е. изкуствено да се вдигне допълнително цената за така наречените неприятелски държави", коментира Николов.

Министърът припомни, че договорът с "Газпром" е до края на декември и доставките на руски газ дотогава не би трябвало да спират. Уточни, че ако спре подаването от Русия, ще се водят разговори със съседните държави за доставки и на втечнен природен газ. Допълни, че изграждането на интерконектора с Гърция се движи в срок.

"Физическото завършване трябва да е на 1 юли. А по-нататък са всички нива, които са локален регулатор, гръцки, европейски регулатор се движим много бързо, за да може фактическата търговска експлоатация да стане много бързо".

Николов коментира и скандала около подписания от правителството меморандум с дружеството Gemcorp.

"Около Gemcorp има много неща, които целенасочено се пропускат, за да има такъв скандал. Първо, има подписан инвестиционен меморандум, което означава намерения, а не сделка. Второ - няма подписан документ изрично и само с Gemcorp, има и втора компания, която се казва "Ай Пи 3".

Бориславова: До момента няма данни за руски парични потоци в Gemcorp

Няма предложение на Gemcorp за участие в завод за батерии, категоричен е той. Двете компании ще помогнат за създаването на енергиен профил на България.

"Няма нищо свързано нито с батерии, нито се искат средства от ЕС, нито се искат каквито и да е държавни активи. Единственото заявено са намеренията, че на фона на това къде се намира България, как изглежда политическата ѝ карта, как изглеждат човешкият капитал и активите, те са изразили намерение да участват в този преход", категоричен е Александър Николов.

Заявеното намерение от двете компании е изпълнение на анализ, направен за "Топлофикация София" - за да спре да трупа огромни задължения.

Финансовото министерство излезе с уточнения за енергийните проекти с Gemcorp

Нито името на руски олигарх присъства в Gemcorp, нито пък американският посланик Херо Мустафа е посредничила в преговорите, заяви министърът. Той подкрепя насърчената от премиера Петков проверка на ДАНС по случая.

"В следващите седмици предстои подписване на подобно споразумение и с Israel Electric Corporation - най-голямото дружество, опериращо с енергийни активи в Израел. Предстоят разговори с инвеститори, които не са се насочвали към България повече от 10 години", съобщи още министърът.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стилян Петров: Защо свободата и независимостта пораждат страх в БФС?
Стилян Петров: Защо свободата и независимостта пораждат страх в БФС?
Стоян Михалев, ДБ: Внесохме решението за консултации за изпращане на оръжие в Украйна
Стоян Михалев, ДБ: Внесохме решението за консултации за изпращане на оръжие в Украйна