НОВИНИ

Нинова: ЕК и МВФ потвърдиха, че антикризисните мерки на България са работещи

нинова борисов знам българският национален интерес приоритет нас
bnt avatar logo
от БНТ
18:59, 23.05.2022
Чете се за: 01:52 мин.
У нас

Европейската комисия и Международният валутен фонд потвърдиха, че икономическата и социалната политика на България и антикризисните мерки у нас са работещи, обяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова във Фейсбук.

Комисията препоръча да бъде продължена целенасочената подкрепа за домакинствата и фирмите заради високите енергийни цени и да бъдат осигурени бюджетни средства за енергийна сигурност.

"Коментарите, че мерките ще увеличат инфлацията и ще задълбочат проблемите, не са верни. Отнемането на свръхпечалбите на енергийните дружества и компенсиране с тях на индустрията, е спасителна мярка за икономиката и работните места.

В същото време Международният валутен фонд препоръча да се даде подкрепа за най-бедните и уязвими групи. У нас това са пенсионерите, децата, младите семейства и работещите бедни. И в този смисъл социалната политика на българското правителство е абсолютно адекватна на ситуацията. Увеличението на пенсиите с 20%, данъчни облекчения за работещи родители от 600 лв. за едно дете и 1200 лв. за две, увеличение на ваучерите за работници от 1 млрд. лв. на 1 млрд. и 200 млн. лв. са ориентирани с грижа за най-уязвимите.

И ЕК, и МВФ потвърждават, че това са работещите мерки", пише още Нинова.

Как да управляваме парите си в период на криза? Важните въпроси за антикризисните мерки на правителството, възможностите за оцеляване на бизнеса и помощта за гражданите може да зададете в нашия сайт на BNTNEWS.BG/me. Ние ще потърсим от специалисти най-точните и изчерпателни отговори.

ВСИЧКО ВАЖНО ПО ТЕМАТА КРИЗА&ПАРИ МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин: Икономиката на Русия издържа достойно на удара на санкциите
Путин: Икономиката на Русия издържа достойно на удара на санкциите
Любо Ганев инициира среща с посланици преди Влейболната лига на нациите
Любо Ганев инициира среща с посланици преди Влейболната лига на нациите