НОВИНИ

Нито един лекар не работи с НЗОК по Южното Черноморие?

Медицинските прегледи по морето

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Елеана Цанова
21:27, 12.08.2024 (обновена)
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Слушай новината

Двойно плащаме за медицински преглед по морето. Това установи нашият екип по Южното Черноморие. В курортния комплекс "Слънчев бряг" цените за първичен преглед варират между 50 и 130 лева за българи. А тарифата за чужденци в някои от частните медицински центрове скача двойно.

В 5-те морски общини - Несебър, Поморие, Приморско, Созопол и Царево, има общо 27 общопрактикуващи лекари.

В община Несебър има 11 частни медицински центъра. Един от тях е общински, но преглеждат по Здравна каса, само ако имаме направление. Влизаме в случайно избрано частно заведение в Слънчев бряг, като се представяме за работещи в курорта.

- "Каква е цената за първичен преглед при Вас и работите ли със Здравна каса?"

- "Не работим със Здравна каса. Дневният преглед сега е 90 лв."

По-късно звъним по телефона, но като турист, дошъл на почивка от Полша.

- "Имам висока температура. Каква е цената за медицински преглед? От Полша съм".

- "Медицинският преглед струва 89 евро, а всяка процедура се заплаща отделно".

"Мошеническа работа. Тук преди няколко дни викаме Спешна помощ, пристигат от такава болница и искат 200 евро да качат болния човек. Правят погром в туризма", заяви Веселин Налбантов, заместник-председател на БХРА.

"Не можем да задължим всяко едно лечебно заведение, всеки един лекар да има договор с Касата и то при определени условия", допълни проф. Момчил Мавров, управител на НЗОК.

А таван при определянето на цените на услугите в частните медицински центрове няма.

"Абсолютно не е някакво нарушение. Всяко лечебно заведение поставя цени на медицинските услуги, когато пациентите са неосигурени", добави д-р Петко Желязков, общопрактикуващ лекар.

Условието е тарифите да бъдат ясно регламентирани.

В един от медицинските центрове в Слънчев бряг ценоразписът е разположен на видно място, като цената за първичен преглед е 100 лв., без значение дали тя се заплаща от български гражданин или чужденец.

Високи цени плащат дори и здравноосигурените, ако нямат застраховка.

"Отскоро и българи имат застраховки. Прави впечатление, че искат фактура, а не само касова бележка. Дали им възстановяват на 100% е друг въпрос", заяви д-р Петко Илиев, управител на медицински център в Слънчев бряг.

Минимален е шансът да се прегледаме по Здравна каса в курорта.

"Има една джипи практика, която работи с местните. Тя е запълнена от живущите, а това натоварване от още 200 000 - 300 000 души е ясно, че няма как да ги поеме", допълни д-р Петко Илиев, управител на медицински център в Слънчев бряг.

РЗИ-Бургас не разполага с данни колко от 27-те общопрактикуващи лекари в южните морски общини имат договор със Здравната каса.

"Със синята здравноосигурителна книжка могат да посетят личен лекар, който е в това място, където те пребивават. Ние сме подписали рамков договор, в който се казва, че пациент от друго населено място идва при нас с някакъв здравен проблем и е здравноосигурен - би трябвало да се прегледа. Цената е, ако са над 18 г. и нямат противопоказания - 2,90 лв. За децата е абсолютно безплатно обслужването", каза още д-р Петко Желязков, общопрактикуващ лекар.

За Синеморец, Резово и Варвара най-близкият медик е в Царево. Високите цени или липсата на лекари в морските курорти често принуждават летовниците да пътуват до областния град, където е разкрит неотложен кабинет, работещ и в почивни дни по Здравна каса. А при инцидент на плажа безплатна долекарска помощ можем да получим на място в медицинския пункт.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар горя край Самоков, заплаши село Алино (СНИМКИ)
Пожар горя край Самоков, заплаши село Алино (СНИМКИ)
Какво ще запомним от теб, Париж ?
Какво ще запомним от теб, Париж ?