НОВИНИ

След поредния случай на загинал пациент в психиатрична клиника - констатирани ли са нарушения

bnt avatar logo
от БНТ
20:47, 12.08.2024
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

Драстични нарушения в наредби и стандарти стоят в основата на инцидента, който стана причина за смъртта на психично болен пациент в една от най-големите болници в страната - "Света Марина" във Варна.

Това беше потвърдено днес за БНТ от кабинета на омбудсмана, чийто доклад ще бъде официално публикуван до края на седмицата.

Най-фрапантното - той е бил вързан в нарушение на правилата и е липсвало задължителното постоянно наблюдение.

Този случай обаче не е изолиран и е пореден в статистиката за нарушения в психиатричните отделения.

Нарушени са трите основни правила при обездвижване на пациент в психиатрично заведение. Това се потвърждава и от започналото разследване на окръжната прокуратура във Варна, и от доклада, изготвен след внезапна проверка в болница "Света Марина" от специалист по здравни грижи и юристи към институцията на омбудсмана.

Оттам констатират и друго - близо 25 проверки в наши психиатрии за последните две години показват, че тези проблеми са хронични, а наредбата, която регламентира обездвижването на пациентите в психиатриите, не е достатъчно прецизирана, за да гарантира техните права.

Това, което се потвърждава и от трагичния случай във Варна, е зависимостта между липсата на достатъчно финансиране, която води до липса на противопожарна сигнализация и достатъчно медицински персонал, а те – до оставянето на обездвижени пациенти без постоянно наблюдение.

От институцията на омбудсмана смятат, че проблемът може да се реши не само с промени в наредбата – необходимо е да има постоянен граждански контрол и включване на повече институции към постоянната грижа за психично болните, както и по-добро финансиране.

Проверките в болница "Света Марина" показват, че починалият пациент е бил вързан без да има постоянно наблюдение на състоянието му от медицинска сестра, за четирите психиатрични клиники на болницата е имало само един дежурен лекар по време на пожара, а пожароизвестителна система липсва. Това са основни изисквания по наредба №1 за временното физическо ограничаване на пациентите.

"В случая с Първа клиника в Многопрофилната болница за активно лечение това не се е случило", заяви д-р Катя Христова, началник на кабинета на институцията на омбудсмана.

Случаят показва, че законодателството в тази област има нужда от прецизиране.

"Законно е обездвижването на пациенти, дали в конкретния случай се е налагало такова обездвижване е предмет, който ще установи разследването", допълни Радослав Лазаров, говорител на Окръжна прокуратура – Варна.

"Наредбата, която указва как да бъде осъществявано временното ограничаване на хора с психични разстройства, е всъщност недостатъчно добре разписана и не гарантира пълноценно правата на тези граждани", поясни д-р Катя Христова, началник на кабинета на институцията на омбудсмана.

Не е ясно как и защо е възникнал пожарът в стаята на завързания пациент.

"При огледа на местопроизшествието са намерени останки, парчета от запалка, което дава основание за нас да предположим, че вероятно пострадалият е опитал с нея да се освободи и така е предизвикан пожарът. Категорично заключение в тази насока обаче ще бъде дадено от пожаро-техническата експертиза", заяви Радослав Лазаров, говорител на Окръжна прокуратура – Варна.

Свои препоръки ще направи и екипът на омбудсмана, като ще ги предостави на здравното министерство, на ресорната парламентарна комисия и на болницата.

"Ние винаги излизаме с конкретни препоръки, имаме такива, които през годините се повтарят. Предполагаме, че това ще бъде предмет на сериозен дебат, тъй като повтарящите се системни недостатъци водят за съжаление и до загуба на човешки живот", каза още д-р Катя Христова, началник на кабинета на институцията на омбудсмана.

Ръководството на "Света Марина" ще има едномесечен срок, за да предприеме необходимите действия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 12.08.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 12.08.2024 г., 20:50 ч.
Пламъците от Гърция влязоха у нас, тези в Северна Македония са далече от България
Пламъците от Гърция влязоха у нас, тези в Северна Македония са далече от България