НОВИНИ

Нов закон слага край на тормоза върху длъжници от колекторски фирми

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:18, 20.01.2022
27574
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Забранява се тормозът върху длъжниците и прехвърлянето на дългове от един кредитор на друг без преди това потребителят да е уведомен писмено. Това е записано в проекта на новия закон за събиране на вземанията.

Заложените нови правила в законопроекта са изцяло в подкрепа на потребителите.

С новия закон за събиране на вземанията се създава регистър на колекторските фирми. Нерегистрираните подлежат на глоба от 5000 лв.

Ето какви са другите промени:

  • Забранява се прехвърлянето на задължения от един кредитор на друг, без преди това потребителят да е писмено уведомен.
  • Новият кредитор няма право да иска каквото и да е плащане, различно от това към първоначалния кредитор, т.е. не може да налага допълнителни такси.
  • Забраняват се телефонни обаждания между 20.00 ч. и 7.00 ч. сутринта, както и в почивни дни.
  • Хората ще имат право да оспорват вземанията, като това автоматично ще води до спиране на търсенето им от страна на кредитора, докато съдът не вземе решение.
  • За нарушение на тези правила, глобите към колекторски фирми ще са между 10 000 и 50 000 лв.

Наясно сме срещу какво се изправяме - тук има оборот от 4 млрд. лв., знаем, че ще има отпор. Но сме още по-наясно със себе си, че няма да се откажем. Хората имат нужда от закрила, да видят, че има държава и че тя няма да позволи произвол върху тях и техните семейства, заяви Корнелия Нинова, вицепремиер, министър на икономиката и индустрията.

Нинова инициира създаването на регламент за работата на колекторските фирми

Ще ви дам един пример - от задължение 12 стотинки потребителят трябва да плати 480 лв. Когато бъдат извадени на светло колекторските фирми и работят по правилата, българският потребител ще бъде защитен и тези 12 стотинки няма да бъдат 480 лв., каза Дамян Лазаров, Национална асоциация за защита на потребителите.

Контролът ще се осъществява с извършване на проверки - физически и документални, със съдействие на органите на МВР когато това е необходимо, особено при случаи на принуда, тормоз и упражняване понякога дори на насилие върху субектите на тези отношения, каза Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите.

Очаква се проектозаконът за събиране на вземанията до седмица - две да бъде внесен в Министерския съвет, а след това гласуван в Народното събрание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
19-годишната Зара стана най-младата жена пилот, обиколила света
19-годишната Зара стана най-младата жена пилот, обиколила света
Няма да има шоково поскъпване на тока за бита след падането на мораториума, увери премиерът
Няма да има шоково поскъпване на тока за бита след падането на мораториума, увери премиерът