НОВИНИ

Нова рокада в службите: Смениха шефа на разузнаването (ОБЗОР)

Николай Минков
от Николай Минков
19:30, 16.06.2021
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Служебният кабинет освободи шефа на Държавната агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов и предлага той да бъде заменен от Антоан Гечев. Самият Атанасов съзря в уволнението си външнополитическа намеса. А служебният министър на спорта Андрей Кузманов разкри злоупотреби за над 5 млн. лева в неговия ресор.

Кадрови промени по върховете на службите за национална сигурност предприе днес служебният кабинет. С постовете се разделят досегашния шеф на разузнаването и зам.-председателят на ДАНС.

Три основни принципа е погазил шефът на разузнаването при ръководеното на Държавната агенция, съобщи говорителят на кабинета Антон Кутев.

"Под ръководството на Атанас Атанасов Държавна агенция "Разузнаване" е осъществявала своята дейност при неспазване на презумцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност. Съгласно закона за Държавна Агенция "Разузнаване" същата следва да предостави еднаква по обем и съдържание информация на президента на Републиката, на председателя на НС и на министър-председателя."

Бившият шеф на разузнаването вижда чужда намеса в освобождаването му от поста

Пред журналисти Атанасов заяви, че основната причина за отстраняването му е външна намеса, както и координирани действия с известен бизнесмен с много обвинения. Той определи указите на държавния глава като "най-сивата зона в правото", защото не подлежат на контрол.

Оттук насетне, както някои биха могли да кажат, възможно е да е задействан план "здравствуйте братушки" , но не по курортите. Президентските правомощия се припокриват изцяло с тези на лично избрания от него служебен кабинет в резултат на което спокойно може да заявим, че има редица примери, включително и Конституцията бива нарушена, ако някой от вас има желание, тъй като аз за съжаление не съм юрист, може да провери издаването на указите, свързани с ЦИК за прекратяване работата на парламента и всичко останало.", смята Атанасов.

След като на 28 май служебният кабинет предсрочно освободи от поста зам.-председателя на ДАНС Недялко Недялков, днес за неговия пост беше предложен Станислав Станчев, който да изпълнява длъжността до приключване на мандата на неговия предшественик, който изтича през юли 2023 г.

Разкриха злоупотреби в спортното министерство: 4 НПО-та получили 5 млн. лева

Говорителят на кабинета и служебния министър на спорта съобщи, че преди изборите министерството на спорта е раздало 5 млн. лв. от Програмата за младежки дейности по съмнителен начин на спортни федерации, клубове и неправителствени организации.

И почти едни и същи хора печелят програмите. Има интересни организации, които печелят. Например като федерацията по ММА, спортен клуб "Ипон", каза Андрей Кузманов, служебен министър на спорта.

Тук става въпрос за Станислав Недков, т.нар. Стъки. Остави, че взимал по 200 хил. лв. годишно за финансиране на спортния клуб, а накрая взима и 220 хил. вече като НПО, от които 120 хил. само през тази година. Факт е, че от четирите сдружения или НПО-та, които са спечелили големите суми от 670 хил. лв., четири такива са били през тази година, допълни Кутев.

В Русе бившият спортен министър заяви, че това е поредна безпрецедентна атака срещу предишното управление, отново с измислени и манипулативно изнесени данни. Той посочи, че всяка година по програмата кандидатстват между 150 и 200 НПО-та и спортни клубове, и попита как само четири организации ще печелят милиони, като общото финансиране е 2 млн. лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР: Позицията на България по евроинтеграцията на РС Македония остава непроменена
МВнР: Позицията на България по евроинтеграцията на РС Македония остава непроменена
Порой в Русе: Младеж заплува с каяк по главен булевард
Порой в Русе: Младеж заплува с каяк по главен булевард