НОВИНИ

Нова тактика на каналджиите - използват скъпи и бързи коли, от МВР не могат да ги преследват

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:05, 23.11.2022
Чете се за: 05:47 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Пореден случай на заловени нелегални мигранти, които се опитали да преминат през цялата страна. Полицията ги преследвала от магистрала "Тракия" през Северната тангента на столицата до Драгоман, където са били заловени. 10 мигранти били натъпкани на задната седалка и в багажника на кола с полска регистрация. Трафикантите са мъж и жена от Полша, мъжът е шофирал под въздействието на амфетамини. В отговор на безпрецедентните случаи, служебният вътрешен министър Иван Демерджиев предложи промени в Наказателния кодекс и по-строги наказания.

Колата с 10 мигранти попада в полезрението на полицията още в района на прохода "Траянови врата", след като шофьорът не се подчинил на полицейска заповед за спиране. Зад волана бил полски гражданин, който преминал тунела с близо 200 км/ч без да бъде гонен от патрул.

"Не ние провокираме тази скорост. С тази скорост те се движат. При тези трудни условия да се спре автомобил, който се движи с 200 км/ч е изключително трудно. Ако се ползва лента за принудително спиране, както често се говори, в този автомобил ще има 11 трупа", коментира Иван Демерджиев - служебен министър на вътрешните работи.

Колата се е отправила от магистрала "Тракия" към "Европа". Там била засечена от служители на "Гранична полиция" - Драгоман, които принудили шофьора да слезе под мост на магистралата при 16-ия километър, където попаднал в задънена улица. Полският гражданин е направил опит да избяга, но е задържан заедно с жената, с която пътувал.

Поредна гонка по АМ "Тракия" - задържани са 10 нелегални мигранти и двама поляци

10-те нелегални мигранти са били натъпкани на задната седалка и в багажника на колата. Полевият тест за наркотици е установил наличие на амфетамин при шофьора. По оперативни данни, трафикантите били инструктирани от организаторите да не спират на полицейски коли и проверки и по възможност да ги избутват.

"Патрулните автомобили на полицията в България не са пригодени за преследване. Те не са с такова оборудване", заяви Валери Йорданов - бивш директор на СДВР.

Подобно поведение е част от нова тактика на каналджиите - използват скъпи и бързи коли, които да поддържат висока скорост. От МВР обясниха, че с наличния автопарк не могат да ги преследват. Целта е да се идентифицират и да намерят подходящо място, където да бъдат спрени. От силовото министерство отчитат и друга тревожна тенденция в трафика у нас се включват лица от всякакви националности. Причината - ниските наказания на този вид престъпност у нас. От около 2480 осъдителните присъди, ефективните са 158.

"Лицата, които ние спираме, задържаме, знаете колко трудно - след ден-два отново се озовават на пътищата натоварили нови мигранти. Последният пример в това отношение е прочетената присъда на човека наел автобуса-убиец в Бургас. Не мога да приема, че условна присъда може да получи човек пряко отговорен за смъртта на двама полицаи", заяви Иван Демерджиев - служебен министър на вътрешните работи.

МВР предлага по-сурови наказания за трафик на мигранти

Затова срещу трафика на мигранти от МВР предлагат нов пакет от законодателни промени. Сред тях - завишаване на наказанията, конфискуване на имущество, както и налагане на глоби до десет пъти от стойността на превозното средство, когато се ползват автомобили под наем или на лизинг.

"Целта на този законопроект е да бъде подпомогнато МВР в борбата си с последните прояви на този нелегален трафик. Да бъдат защитени нашите служители ефективно, защото в този трафик се включиха лица от всякакви националности вече", акцентира министър Демерджиев.

Според експерти по сигурност освен законодателни промени са нужни и реални реформи за техническа модернизация в МВР. И още - кадровите рокади и оставки не са достатъчни в борбата срещу трафика на мигранти.

"За съжаление, МВР е много силно политическо зависимо. Политическите партии могат да предизвикат много тежки рокади в системата. В мутренските години толкова инциденти не сме имали", коментира Тихомир Безлов от Център за изследване на демокрацията.

"Аз мисля, че те в момента чегъртат дъното и там няма нищо. С тези блицкадрови промени, които се правят те не останаха кадърни хора", каза Валери Йорданов - бивш директор на СДВР.

По данни на МВР в последните месеци са спрени над 80 автомобила с мигранти, движещи се с висока скорост.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново попълнение в дублиращия тим ЦСКА 1948
Ново попълнение в дублиращия тим ЦСКА 1948
Година след трагедията на АМ "Струма": Фаталната отсечка все още не е достатъчно безопасна
Година след трагедията на АМ "Струма": Фаталната отсечка все още не е достатъчно безопасна