НОВИНИ

МВР предлага по-сурови наказания за трафик на мигранти

Александър Марков
от Александър Марков
13:39, 23.11.2022
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
проектозакон борба нелегалната миграция високи наказания конфискация имущество високи глоби
Слушай новината

По-високи наказания, конфискация на имущество и по-високи глоби - това предлагат в проектозакон за изменение и допълнение на НК от МВР в борбата с нелегалния трафик на мигранти.

"Днес подписах и изпратих писма до всички парламентарни групи в НС. Те съдържат проект на закон за изменение на Наказателния кодекс в частта, която касае трафика на нелегални мигранти. Предлагаме в този законопроект завишаване на наказанията, приемане на допълнителни мерки, конфискуване на имущество, както и налагане на големи глоби, когато се използват автомобили под наем или на лизинг", заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

По думите на Демерджиев целта на законопроекта е да бъде подпомогнато МВР в борбата с последните прояви на нелегалния трафик и да бъдат защитени служителите ефективно.

"В този трафик се включиха лица от всякакви националности вече. Нашият анализ сочи, че основната причина за това са ниските наказания за този тип престъпност в България и това, че не са криминализирани всички деяния, свързани с този трафик. Считаме, че докато това не бъде променено, ние ежедневно ще се борим с такива прояви и все повече лица от криминалния контингент на цяла Европа ще се занимават с това в България", обясни Демерджиев.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров и заместникът му подават оставки

Служебният министър на вътрешните работи заяви още, че е изпратил оставката на главния секретар Петър Тодоров към президента, а тази на заместник-главния той в момента разглежда. Смята, че няма причина самият той да освободи поста и е получил подкрепа от колегите си в Министерски съвет.

Той обяви, че МВР не разполага с превозни средства, които да могат да се включат в преследването на изключително мощните и модерни автомобили, с които трафикантите превозват мигранти. Вместо това се набелязват места на АМ "Тракия", на която полицията изчаква тези автомобили и предприема действия за спирането им.

Демерджиев отбеляза, че четири пъти е увеличен натискът към границата, но не е вярно, че се пропускат повече мигранти навътре в страната. Ако това е вярно, по негови думи, в страната ще има по 20 инцидента на ден.

Министърът на вътрешните работи отправи апел към органите на прокуратурата и съдебната власт да подхождат към този тип деяния по начин, който съответства на обществената им опасност.

"Лицата, които ние спираме, задържаме, след ден-два отново се озовават на пътищата, натоварени с нови мигранти", твърди Демерджиев.

Целта на предлаганите законодателни промени е не само да увеличат наказанията за трафик на мигранти, но и да дадат възможност на органите да работят по тях като тежки престъпления.

В сутрешния инцидент автомобилът се е движил с 200 км/ч, преминавайки през Траянови врата и не е направен опит да бъде спрян, защото това е щяло да предизвика тежки последици.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как Катар приема милионите си гости по време на Мондиала
Как Катар приема милионите си гости по време на Мондиала
Христо Алексиев: Забраната за износ на руски петрол е само за тръбния, но не и за доставяния по море
Христо Алексиев: Забраната за износ на руски петрол е само за тръбния, но не и за доставяния по море