НОВИНИ

Новата седмица започва с код жълто за силен вятър, сняг и виелици

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
22:01, 19.12.2021
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Предупреждение от първа степен, код жълто за опасно силни пориви на вятъра, а в комбинация и с очакваните снеговалежи, в областите Търговище, Разград и планинските райони на област Велико Търново, ще има условия за навявания.

През нощта вятърът от северозапад ще продължи да се усилва, а облачността да се увеличава. Ще има и превалявания, които за разлика от силния вятър, в по-голямата част от страна ще бъдат слаби, с изключение на Лудогорието, където се очакват временно интензивни снеговалежи и снежни виелици. След обяд валежите ще спират, първо в Западна България, където и облачността ще намалее. Максималните температури ще са между 3° и 8°, в комбинация с умерен, временно силен вятър.

Силен северозападен вятър и по Черноморието и вълнението на морето около 2 - 3 бала. Ще превалява и там - на север дъжд и сняг, на юг - дъжд.

Още по-ветровито ще бъде в планините, със силен и бурен, също северозападен вятър. Ще бъде облачно, на места със снеговалежи, а по планинските проходи в Стара планина ще има условия за преспи.

След обяд облачността в масивите от Западна България ще се разкъса и намалее. Максималните температури в курортите - около минус 7°.

Не само у нас, много ветровито и с валежи, в повечето райони от сняг, ще бъде утре и почти навсякъде на Балканите.

Причина за ветровитото време е студен атмосферен фронт, свързан с обширен циклон с център над Североизточна Европа, който ще премине и през Балканите. Ивицата в жълт и зелен цвят очертава положението му утре, в ранния следобед.

С него са свързани снеговалежите и отрицателните температури в Европейска Русия. Друг, атлантически циклон, е причина за очакваните проливни валежи от дъжд и силен вятър в Португалия, където предстои затопляне.

У нас във вторник ще остане ветровито, на места с превалявания, главно в планинските и североизточните райони. Още през нощта срещу сряда облачността ще намалее и сутринта ще бъде още по-студено. В четвъртък ще започне затопляне, което ще продължи и в празничните дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поредни протести и сблъсъци с полицията в Белгия заради ковид мерките
Поредни протести и сблъсъци с полицията в Белгия заради ковид мерките
"Българската Коледа": Шанс за 11-годишния Илия от Благоевград
"Българската Коледа": Шанс за 11-годишния Илия от Благоевград