НОВИНИ

Новата стратегия на ББР ще я превърне в истинска насърчителна банка

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
20:34, 15.05.2024
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Новата стратегия на Българската банка за развитие ще я превърне в истинска насърчителна банка - това обясни министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов. Банката ще има качествено нова функция в публичните социални и икономически сфери на държавата.

В новата тригодишна стратегия на Българската банка за развитие се залага не само подкрепа за малкия и средния бизнес, но и в широк диапазон от публични сфери.

Росен Карадимов, министър на иновациите и растежа: "С този проект, който обсъждаме се слага началото на трансформация на банката като истинска насърчителна банка, кавато имат повечето от развитите държави, а те не се по-глупави от нас, за да използват ефективно такива пазарни инструменти."

Банката може да бъде партньор в проекти в сферите на енергетиката, включително при саниране на сгради и либерализация в цената на тока, здравеопазването, социалната инфраструктура, транспорта, комуникациите и развитието на военно-промишления комплекс.

Росен Карадимов, министър на иновациите и растежа: "ББР освен подкрепата за малкия и среден бизнес, каквато функция тя е уплътнила до този момент по закон има вменени още две функции - поддръжка на публичните политики на държавата и преодоляване на регионалните дисбаланси."

В разработването на стратегията участват общо седем министерства заедно с работодателски организации, синдикатите и сдружението на общините.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Габриела Петрова спечели в тройния скок на турнира "Самарско знаме" в Стара Загора
Габриела Петрова спечели в тройния скок на турнира "Самарско знаме" в Стара Загора
Германия разгроми Латвия в група B на световното първенство по хокей на лед
Германия разгроми Латвия в група B на световното първенство по хокей на лед