НОВИНИ

Нови пожари в Гърция - засегнати са областите Волос и Ламия

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:14, 27.07.2023 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Нови пожари и в Гърция, този път в континенталната част на страната. Стихията засегна областите Волос и Ламия, където през нощта са възникнали огнища. Наредена е незабавна евакуация на част от населението. Има и загинали.

Огънят достигна и Централна Гърция. В късния следобед пожар избухва в област Атика. Силен вятър поставя стотиците пожарникари, полицаи и доброволци в неравна битка с огнената стихия. През цялата нощ в Магнисия, област Волос не спират опитите за потушаване на пожара. Загинали са най-малко двама души - 45-годишен овчар и жена, обитавала каравана. Огънят е достигнал опасно близо и до завод за преработка на хартия, засегнати са и няколко ферми. Наредена е незабавна евакуация на жителите на 5 села. В област Волос живеят около 80 000 души.

Пред БНТ заместник-кметът на района на заяви, че пожарите са умишлено предизвикани:

"Пожарите започнаха вчера надвечер на 4 фронта около Волос. Проблемът беше, че цяла вечер температурите бяха много високи, ветровете непрекъснато сменяха посоката си, пламъците бяха жестоки. Всичките усилия на пожарникарите и на общината - работихме в синхрон. Към тази сутрин усилията ни дадоха резултат и сме ограничили в някаква степен някои от пожарите. За жалост двама човека загубиха живота си в огъня. Доста жилища изгоряха. Ситуацията беше променлива. Фактът, че няколко от пожарите пламнаха едновременно говори, че са били предизвикани от хора. Издадохме заповед хората да бъдат много внимателни. Днес очакваме, за съжаление, високи температури и силни ветрове", заяви пред Ангел Бончев Георгия Боду-Токали, заместник-кмет на Волос.

Голям пожар и в Ламия - отново в Централна Гърция, където също е започнала евакуация на населението. Тежка остава обстановката на Родос, който десети ден е в плен на огнената стихия.

"Към този момент се опитваме да овладеем ситуацията, като фронтовете са главно в южната част на острова. Най-притеснителното е, че повече от 300 души са буквално вътре в огъня в опит да го овладеят. 100 от тях са местни пожарникари, а останалите са от други части на страната. Действат няколко хеликоптера и тежка техника. Най-големият ни страх в момента е, че надвечер се очакват силни ветрове и не знаем каква ще бъде тяхната посока. Очакваме в ранния следобед възобновяване на някои от пожарите. Предвид че сме в разгара на сезона, се опитваме островът да функционира нормално. Имаме много запитвания и можем да кажем, че за туристите вече всичко е нормално. Пострадалата част на Родос е далеч от туристите. И летището работи нормално", заяви за БНТ Константинос Тараслиас, заместник-кмет на Родос.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАТО осъди "опасното" поведение на Русия в Черно море, което засяга български териториални води
НАТО осъди "опасното" поведение на Русия в Черно море, което засяга български териториални води
8 големи пожара продължават да горят в Хасковско
8 големи пожара продължават да горят в Хасковско