НОВИНИ

Джон Малкович ще режисира у нас провокативна пиеса на Бърнард Шоу

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
21:14, 26.07.2023
Чете се за: 03:02 мин.
Още
Слушай новината

Джон Малкович идва в България като режисьор в Народния театър, с една провокативна пиеса на Бърнард Шоу. Стана ясно, че пиесата "Оръжията и човекът" ще бъде изиграна от български актьори през ноември догодина.

Само преди половин година Джон Малкович беше в България като актьор. И тогава чухме следното признание: "Посетих няколко църкви, музеи, които ми харесаха, въобще - София е прелестен град", каза той.

Днес той вече е с план за България. Първа пиеса, режисирана от него и поставена на наша сцена. В Народния театър помнят първите му думи, когато един ден се срещнали на негова постановка в Рига.

"Първата фраза, която той каза, е, че в България има прекрасни актьори", каза Василка Бумбарова, зам.-директор "Международни отношения".

След това идват преговорите, Джон Малкович изпраща списък с предложения към Народния театър. Така се стига до едно заглавие: "Оръжията и човекът". Пиеса за Сръбско-българската война. Провокативна с намигване.

"Пиесата наистина има провокативен характер, защото тя е предизвикала скандал още със самото си появяване, но Бърнард Шоу е писал пиеса за войната, просто за войната. След това е търсил контекст и място, където да ситуира това. Българските студенти са я освирквали, защото не са били съгласни с начина, по който българите са представени. Че те не си мият ръцете всеки ден, както европейците. Това е комедия, тя не е писана със злоба", каза Василка Бумбарова.

И най-вече е писана с идеята да покаже безсмислието на войната през смеха. Ролите ще изиграят български актьори, които Джон Малкович ще избере на кастинг следващите месеци.

"Единственото нещо, което ни помоли, е да му осигурим един апартамент с две спални, за да може дъщеря му с внучката да идват, когато той ще репетира в тези 4-5 седмици в България. За мен великите хора са най-обикновените хора. Те нямат огромни претенции, те знаят какво искат", каза Василка Бумбарова.

И още нещо поискал Джон Малкович - тази първа, режисирана от него пиеса в България, да не е последна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тенисистките на България до 16 г. победиха Норвегия на старта европейската купа в Чехия
Тенисистките на България до 16 г. победиха Норвегия на старта европейската купа в Чехия
Андриан Краев: Взехме си поука от миналата година
Андриан Краев: Взехме си поука от миналата година