НОВИНИ

Знакови посещения: Активност на Русия, САЩ и Китай в Азия и Тихия океан

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:50, 26.07.2023
Чете се за: 03:50 мин.
По света
Слушай новината

Вашингтон, Париж и Москва обърнаха поглед към Далечния изток, където традиционно доминира Китай.

Руска делегация, водена от министъра на отбраната Сергей Шойгу пристигна в Северна Корея за участие в тържествата за 70-ата годишнина от края на Корейската война, където вероятно ще бъдат демонстрирани и ракети с ядрени глави, забранени от Съвета за сигурност на ООН. А Западни лидери са в Индийско-Тихоокеанския регион с поглед към нарастващите амбиции на Пекин.

Русия и Северна Корея ще засилят сътрудничеството си в отбраната, заяви Сергей Шойгу след разговори в Пхенян. Руските и китайските гости вероятно ще присъстват на традиционния военен парад. Наблюдатели не изключват той да включва ракети с ядрени глава, забранени от Съвета за сигурност на ООН, на който Русия и Китай са постоянни членове.

Идването на чуждестрантни делегации вероятно слага край на продължилата с години строга изолация на Северна Корея заради ковид пандемията. Москва и Пекин подкрепяха Севера във войната срещу Юга, подпомаган от Вашингтон през 50-те години на миналия век. Сега отношенията на Съединените щати с Русия и Китай са белязани от войната в Украйна и бъдещето на Тайван.

"Северна Корея е важен партньор на Русия, с който ни свързва обща граница и богата история на сътрудничество", каза Сергей Шойгу.

В Нова Каледония, френският президент Макрон предупреди, че развод на тихоокеанския архипелаг с Франция ще обслужи интересите на Китай в района. Независимост не означава утре тук да има китайска база, заяви Макрон.

"Франция предлага на тихоокеанските си територии истинска независимост, основана на уважение към Републиката, при зачитане на културите и разнообразието, като така изгражда универсален проект за бъдещето", каза Еманюел Макрон.

От 2018 година Нова Каледония проведе три референдума, на които отхвърли независимостта, за последен път преди две години с 97%. Сепаратистите оспорва резултата от този вот, който бойкотираха.

Значението на Тихоокеанския регион обсъди и американският държавен секретар Антъни Блинкен, който посети Тонга. Той отрече връзка на визитата с нарастващите китайски амбиции, но посочи, че инвестициите трябва да са прозрачни, в съответствие с правото, при устойчиво финансиране и без зависимости. Налице са въпроси как Тонга ще обслужва силната си задлъжнялост към Пекин.

"Нашето партньорство е от жизнено значение за превръщането в реалност на общата ни визия за региона и Тихия океан. Регион, който е отворен, свободен, свързан, проспериращ, сигурен и устойчив", каза Антъни Блинкен.

Блинкен вече е в Нова Зеландия. Шефът на Пентагона Лойд Остин е в Папуа Нова Гвинея. Програмата му включва и Австралия за началото на най-големите австралийско -американски военни учения. Австралия е в програмата и на държавния секретар Блинкен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лош терен ще съпътства двубоя Шкупи - Левски в Лигата на конференциите
Лош терен ще съпътства двубоя Шкупи - Левски в Лигата на конференциите
Адриан Андреев отпадна на двойки на турнира по тенис от сериите "Чалънджър" в Цуг
Адриан Андреев отпадна на двойки на турнира по тенис от сериите "Чалънджър" в Цуг