НОВИНИ

Нови взаимни нападения с дронове между Русия и Украйна

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:20, 17.03.2024
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Война на дронове се разигра в нощта преди третия ден на президентските избори в Русия. Украинският град Одеса беше обстрелван с безпилотни самолети от Черно море. Украйна е атакувала с дронове петролна рафинерия в Краснодарския район. Укарински безпилотен апарат е бил изстреляни и срещу избирателен участък в Запорожие.

Два дни след кървавата атака в Одеса, при която загинаха 21 души, а над 70 бяха ранени, сирени отново огласиха черноморския град. Задействаха се малко преди полунощ. Местните власти призоваха населението да използва бомбоубежищата. Първите експлозии били в град Южни, на около 50 километра от Одеса. Дроновете били изстреляни от руски кораби в Черно море.

Снимка: БТА

Украинските власти съобщават, че тази нощ е имало руски ракетни атаки също срещу Харковска, Донецка и Черниговска област.

Украйна също е извършила атаки с дронове. Според Русия - целта на Киев е да се саботират президентските избори. Руските военни съобщават, че са били изстреляни 35 украински дрона. Една от мишените е била рафинерия в Краснодарския район. При атаката е лумнал пожар, но бързо бил овладян. От сърдечен удар е починал мъж, станал свидетел на нападението.

Кметът на Москва Сергей Собянин съобщи, че два дрона са били унищожени близо до руската столица.

Близо до границата с Украйна, Белгородска област е подложена на ракетни обстрели през последните дни. Губернаторът на областта съобщи, че при атаката вчера са загинали двама души. Заради атаките в града затвориха търговските центрове. Следващите два дни няма да работят училищата и детските градини.

"Ситуацията е доста сложна както в града, така и в района на Белгород. За всички нас безопасността е приоритет", каза Вячеслав Гладков, губернатор на Белгородска област.

В нощното си обръщение украинският президент не спомена конкретно атаките с дронове, но благодари на силите за сигурност и на разузнаването за новия "капацитет за далечни разстояния" на безпилотните апарати.

"През тези седмици много хора вече видяха, че руската военна машина има слаби места и че ние можем да достигнем тези слаби места с нашите оръжия", коментира Володимир Зеленски.

От началото на седмицата украински дронове атакуваха 6 руски рафинерии. Някои се намират на повече от 1000 километра от Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кукери "превземат" Ямбол за 25-а поредна година
Кукери "превземат" Ямбол за 25-а поредна година
Протест "Избор без избор" пред руското посолство в София
Протест "Избор без избор" пред руското посолство в София