НОВИНИ

Новите високопроходими линейки стоят неизползвани

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Владислава Миланова
08:11, 16.03.2024
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

37 чисто нови високопроходими линейки бяха предоставени преди повече от месец от Здравното министерство на местата, където има нужда от тях. Те обаче все още стоят неизползвани заради административни пречки. Такава е ситуацията и във филиала за Спешната помощ в Сандански.

Линейките, с които в момента разполага филиалът на спешната медицинска помощ в Сандански, са 2. Обслужват 67 населени места и около 37 000 души. Неведнъж парамедиците са носили пациентите на ръце или са ремонтирали старите линейки, докато са на път.

"По принцип екипите ни в Сандански са 2, значи трябва да имаме два автомобила на разположение денонощно плюс един, който да ни е на разположение денонощно при нужда. В момента нямаме резервен автомобил, той е на ремонт", обясни Стоян Грозданов - старши шофьор ФСПМ - Сандански.

"В момента сме с 2, ако едната се развали, изкарваме малка, която с нея ходим за кръв, което не е нормално. Не можеш да качиш пациент, ако трябва да е в пълно легнало положение, няма как да стане и е трагедия", добави Васил Запрев - парамедик и шофьор на линейка ФСМП-Сандански.

В началото на февруари филиалът получи чисто нова високопроходима линейка, която обаче, не се използва, тъй като няма сключено пълно автокаско.

"Седи си като паметник на филиала и не я караме, нямаме каско и няма как. Ако я ударя, трябва да я платя от джоба, а тя не е никак евтина", каза Васил Запрев.

"По последна информация са ни казали, че в средата на този месец трябва да се сключи каското. Така казват, но в момента още го няма", каза Стоян Грозданов.

Министерството на здравеопазването не може да извади необходимите документи, за да пусне линейката в действие, тоест на практика те нищо не са направили, посочи от своя страна Красимир Митов - председател на Национален синдикат "Защита".

От Министерството на здравеопазването не отговориха кога ще се сключат пълните застраховки на новите автомобили. По неофициална информация се очаква това да стане до края на месеца.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кербер се връща в отбора на Германия за "Били Джийн Кинг Къп"
Кербер се връща в отбора на Германия за "Били Джийн Кинг Къп"
Илиан Илиев: В българския футбол има доста неща, които трябва да се поправят
Илиан Илиев: В българския футбол има доста неща, които трябва да се поправят