НОВИНИ

Вторият ден на изборите в Русия съвпада с един месец от смъртта на Навални

Властите забраниха всички протестни прояви по време на вота

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
07:49, 16.03.2024 (обновена)
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Слушай новината

Над 13 души са задържани за вандализъм в първия ден от президентските избори в Русия. Опасения от протестни действия има и днес, заради навършването на един месец от смъртта на най-големия критик на Путин - Алексей Навални. Властите забраниха всякакви протестни прояви по време на президентските избори, които приключват утре вечерта.

Москва, Марино - кварталът, в който е погребан Алексей Навални, жена подпали изборна урна. Тя е арестувана и вероятно ще бъде осъдена на 5 години затвор. Подобна присъда заплашва и друга жена, която хвърли коктейл Молотов срещу входа на избирателна секция в Санкт Петербург.

Има съобщения за избиратели, които са сипвали бои в урните. Според информацията на руската Централна избирателна комисия прояви на вандализъм, освен в Москва и Санкт Петербург е имало във Воронеж, в кавказки район и в контролирания от Русия Крим.

"В избирателната секция във Воронеж е излята зелена боя в урна с бюлетини. Има снимка. Моля, покажете снимката. Александър Александрович покажете снимката. Алекнадър Александрович, спите ли?", настоява Ела Памфилова, председател на Централната избирателна комисия на Русия.

Според Централната избирателна комисия нарушителите са получили пари от Украйна, за да извършат вандалските прояви.

"Това е тактика, която ще разследваме. Това е искрено признание за тяхното фиаско. Използване на методи, които са отвратителни", допълни Ела Памфилова, председател на Централната избирателна комисия на Русия.

Почти 113 милиона души имат право да участват в изборите. Гласът си трябва да дадат и хората от окупираните от Русия украински територии.

Генералният секретар на ООН осъди провеждането на избори в украинските райони. Постоянният представител на Великобритания в световната организация заяви, че "изборите са лъжа и резултатите от гласуването никога няма да бъдат признати". Очаква се Владимир Путин да получи подкрепата на повече от 75 процента от избирателите. Новоизбраният президент трябва да встъпи в длъжност на 7 май.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израел и Хамас ще преговарят в Катар
Израел и Хамас ще преговарят в Катар
България се сбогува с патриарх Неофит
България се сбогува с патриарх Неофит