НОВИНИ

Новоизлюпени пиленца от вида белошипа ветрушка ще бъдат пуснати сред природата

новоизлюпени пиленца вида белошипа ветрушка бъдат пуснати сред природата
bnt avatar logo
от БНТ
13:24, 10.06.2022
Чете се за: 02:10 мин.
Още
Слушай новината

За трета поредна година в сектор "Птици" в Зоологическа градина – София успешно се размножиха двойки белошипи ветрушки. Те са предоставени на зоопарка от Зелени Балкани по линия на проекта им "По-добър живот за белошипата ветрушка в югоизточните Балкани", финансиран от програма LIFE на ЕС за отглеждане и размножаване, като поколението им се пуска в природата.

През май 2022 г. се излюпиха 9 ветрушки в две люпила. На 9 юни те бяха предадени на специалистите от Спасителен център за диви животни/ Wildlife Rescue Breeding Centre на Зелени Балкани в Стара Загора, които ще се погрижат за тяхната адаптация преди пускането им в подходящи местообитания в българската природа. Ще бъдат освободени по метода на хака в околността на с. Левка, общ. Свиленград. На предаването на младите птици присъства и Николай Стойнев – осиновител на трите двойки ветрушки, който дарява средства за тяхното отглеждане на Софийския зоопарк през последните две години.

Белошипата ветрушка (Falco naumanni) е малък сокол, който е полезен помощник на човека в борбата с неприятелите в земеделските територии. До 1960 г. е считан за една от най-многочислените хищни птици в Европа. В резултат на интензификацията на земеделието, изоставянето на земеделските земи, загубата на места за гнездене и интензивното прилагане на пестициди, числеността на вида в България рязко намалява и повечето от колониите изчезват.

Благодарение на целенасочената и последователна работа и усилията на природозащитниците днес белошипата ветрушка е възстановен като гнездящ за страната вид. Софийския зоопарк е горд, че е част от тази успешна консервационна дейност и пожелава успех на малките белошипи ветрушки, които ще увеличат популацията на вида в българската природа.

Снимки: Катерина Зарева-Симеонова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция призна, че е виновна за хаоса преди финала на Шампионската лига
Франция призна, че е виновна за хаоса преди финала на Шампионската лига
Спартак Варна се похвали с привличането на вратар
Спартак Варна се похвали с привличането на вратар