НОВИНИ

НС гласува актуализацията на бюджета и промените в закона за извънредното положение (ОБОБЩЕНИЕ)

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:18, 06.04.2020
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

11 часа спорове в парламента по време на извънредното заседание. Депутатите ударно гласуват актуализацията на бюджета и промените в Закона за извънредното положение.

Градусът на напрежението се повиши още от сутринта, в началото на дебатите. Основна тема за спор беше размерът на депутатските заплати, който трябва да бъде 3700 лв, ако се приеме предложението на ГЕРБ.

Част от споровете бяха свързани и с мерките за подпомагане на бизнеса по време на извънредното положение. Една от тях е т.нар. 60:40, за която беше предложено държавата да поеме и заплащането на осигуровките на работници по време на извънредното положение. Според БСП обаче и това няма да има ефект.

Другите изменения в Закона за извънредното положение предвиждат намаление на глобата за разходка в парка, която да бъде между 300 и 1000 лв. 5000 лв. обаче остава глобата за нарушаване на карантина.

Обвинения в популизъм и словесни престрелки за размера на депутатските заплати се чуха в пленарната зала. ГЕРБ предложиха замразяването им на нивото от декември.

Десислава Атанасова - ГЕРБ: НС като върховен законодателен орган е длъжно да предприеме такива мерки, които да покажат не само гражданска отговорност, политическа такава, но и съпричастност към всички български граждани.

От ляво настояват депутатските заплати да се върнат на нивото от края на миналия парламент.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Би трябвало да си намалим заплатите, не защото дразним хората, а защото не е справедливо, не е икономически обосновано, социално ангажирано и морално да ни се вдигат заплатите автоматично на всеки 3 месеца. Знаем ли, че пропастта между политици и народ се увеличава? Знаем...

Лъчезар Иванов - ГЕРБ: Когато отсъствахте нерегламентирано от парламента и бойкотирахте парламента, вие получавахте възнаграждения, хахаха, има справка в счетоводството колко пари сте вземали за никакъв труд.

ДПС подкрепиха предложението на ГЕРБ за заплатите. По идея на движението, спестените пари ще бъдат внасяни по сметката на здравното министерство за борба с коронавируса.

Йордан Цонев - ДПС: В условия на криза тази мярка, този жест на съпричастност е необходим. Ще продължим да не подкрепяме каквито и да е популистки предложения, облечени с аргументи за пропасти.

Чуха се и още любопитни идеи.

Борис Ячев - Обединени патриоти, НФСБ: Народните представители да работят без възнаграждение в условията на криза.

Юлиан Ангелов - Обединени патриоти, ВМРО: Месечните възнаграждения на народните представители и членовете на МС по време на извънредното положение да са в размер на 50% от брутните възнаграждения.

Веселин Марешки - председател на Воля: Ние предлагаме народните представители да получават минимална работна заплата, за да съкратим тази пропаст и бездна, за която говорите.

Александър Сабанов - Обединени патриоти: За мен остава ред да предложа всеки народен представител да дава по хиляда лева, за да идва на работа.

Станислав Станилов - Атака: Ако ние всички 240 души излезем пред парламента, наметнати с чувал от зебло и се самобичуваме, ще се събере огромна тълпа, която да ни ръкопляска, но никой няма да след това гласува за нас.

Финансовият министър увери депутатите, че с с актуализацията на бюджета и увеличението на лимита на държавния дълг до 10 милиарда, ще търси най-добрите решения за финансиране.

Владислав Горанов - министър на финансите: Дай Боже да не се налага да се достигне до целия му лимит. Дебатът ще е по-труден след края на пандемичната част на кризата, а не сега. Хората имат нужда от успокоение, социалната система на държавата е въоръжена с достатъчен ресурс, за да може да издържи наплива, който ще бъде насочен към нея.

Държавата ще плаща не само 60 процента от заплатите, но и осигуровките на работници, които иначе ще бъдат съкратени, а бизнесът - 40 процента от заплатите.

Владислав Горанов - министър на финансите: Ако работодателите с всички критики, които чухме последните седмици в подобна мярка не са склонни да участват с нищо, къде говорим за солидарност в тази мярка?

В следващите дни мярката ще бъде адаптирана по начин, по който да стане по-приемлива за бизнеса.

Румен Гечев - БСП: Ще видите, че няма да сработи тази мярка и тези средства ще останат свободни.

ДПС подкрепиха предложените мерки.

Йордан Цонев - ДПС: Избрахме да не печелим политически дивиденти пред нашите избиратели, говорейки от тази трибуна неща, които не са верни.

Депутатите се отказват и от партийните субсидии за времето на извънредното положение. А говоренето от трибуната през целия ден беше прекъсвано за многократна дезинфекция.

Спорове в пленарна зала има буквално по всеки текст. Дебатът продължава и в момента, а гласуването ще бъде след края на разискванията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
13-годишно момче има нужда от 1 млн. лв за животоспасяваща терапия
13-годишно момче има нужда от 1 млн. лв за животоспасяваща терапия
Земеделски производители дават шанс на безработни за препитание
Земеделски производители дават шанс на безработни за препитание